Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Deciziile instanțelor vs. dispozițiile…

DOC Deciziile instanțelor vs. dispozițiile primarilor: Oleg Rațoi, eliberat pentru a treia oară din funcția de pretor al sectorului Botanica: „Ne căutăm dreptatea”

Foto: timpul.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct în cazul eliberării, în 2018 și 2019, a lui Oleg Rațoi din funcția de pretor al sectorului Botanica. În ambele dosare, instanța i-a dat dreptate lui Rațoi. Astfel, conform deciziilor, Rațoi trebuie să fie restabilit în funcția de pretor al sectorului Botanica, să primească salariul pentru perioada cât a absentat forțat de la locul de muncă, precum și prejudiciu moral.

Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău au declarat că Rațoi a fost eliberat pentru a treia oară din funcție, însă acesta afirmă că nu a fost informat.

Eliberarea din funcție din 2018

La 8 octombrie 2019, magistrații de la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău au decis să-l restabilească în funcția de pretor al sectorului Botanica pe Oleg Rațoi, eliberat în baza cerereii de demisie la 28 noiembrie 2018 de către primarul interimar de atunci, Ruslan Codreanu.

Totodată, edilul interimar a fost obligat să-i achite acestuia salariul pentru absența forțată de la muncă pentru perioada 24 mai 2019 – 08 octombrie 2019, precum și 12 mii de lei drept prejudiciu moral.

„Hotărârea în partea restabilirii lui Oleg Rațoi în funcție și achitarea salariului pentru absență forțată de la muncă, în mărimea unui salariu, se execută imediat”, menționat judecătoarea Iraida Secrieru în hotărârea motivată din 22 octombrie 2019.

La 17 octombrie 2019, primarul interimar a declarat apel asupra hotărârii primei instanțe. Astfel, în motivarea din 21 noiembrie 2019, a solicitat „admiterea apelului, casarea integrală a Hotărârii Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani din 08.10.2019, cu emiterea unei noi decizii privind declararea acţiunii înaintate de către Rațoi ca inadmisibilă. Iar în cazul în care instanţa va considera cererea de chemare ca fiind admisibilă, solicită respingerea acesteia ca neîntemeiată”.

La 26 iunie 2020, Curtea de Apel (CA) Chișinău a respins apelul primarului general interimar, menținând hotărârea primei instanțe.

La 24 iulie curent, primarul a depus recurs împotriva deciziei CA Chișinău, pe care l-a motivat la 2 septembrie curent.

În încheierea din 30 septembrie curent, CSJ a declarat inadmisibil recursul, încheierea fiind irevocabilă.

Eliberarea din funcție din 2019

La 21 mai 2019, magistrata Violeta Chisilița de la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău a luat hotărârea de a anula dispoziția din 28 noiembrie 2018 cu privire la demisia lui Oleg Rațoi, restabilirea acestuia în funcția de pretor și obligarea primarului general de a-i achita salariul pentru perioada 3 decembrie 2018 – 21 mai 2019.

„Hotărârea în partea restabilirii lui Oleg Rațoi în funcție și achitarea salariului pentru absența forțată de la muncă, în mărimea salariului, se execută imediat”, preciza judecătoarea.

La 24 mai 2019, primarul general interimar a declarat apel asupra hotărârii primei instanțe, menționând că dispozițiile contestate au fost legale și solicitând „casarea integrală a hotărîrii primei instanțe, cu emiterea unei noi hotărîri privind respingerea integrală a cererii de chemare în judecată”.

În decizia din 26 noiembrie 2019, CA Chișinău a respins cererea de apel și a menținut hotărârea primei instanței.

CSJ a respins, la 15 iulie curent, recursul primarului general, decizia fiind irevocabilă.

„A fost emisă a treia dispoziție cu privire la eliberarea din funcție”

Contactat de ZdG, șeful Direcției asistență juridică din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Valeriu Bogdan, a declarat că în privința lui Rațoi a fost emisă o altă dispoziție de eliberare din funcție, iar ceea ce ține de plata salariului și prejudiciului moral „urmează să fie executat”.

„A fost emisă deja a treia dispoziție, care este în vigoare, cu privire la eliberarea din funcție, pe care dumnealui nici nu a contestat-o, dacă nu mă greșesc”, a precizat Bogdan.

De cealaltă parte, Oleg Rațoi a afirmat că nu a fost informat despre o altă dispoziție de eliberare din funcție, adăugând că, după ce i se va aduce la cunoștință, dacă îi va permite legislația, va contesta și această dispoziție.

„Ne căutăm dreptatea”

„Nu cunosc. Cei de la Primăria Chișinău au un stil aparte în ceea ce ține de executarea hotărârilor de judecată, deși am depus numeroase cereri de a fi informat.

Ne căutăm dreptatea. Luptăm pentru a arăta că avem dreptate. Atunci când procedează incorect, să știe să consulte legea înainte. Scopul este nu restabilirea, ci adevărul”, a declarat Rațoi pentru ZdG, menționând că „nu a fost executată nicio hotărâre până acum”.

Oleg Rațoi, care activa în funcția de pretor din 18 iulie 2017, fiind numit de către Dorin Chirtoacă, și-a dat demisia din funcția de pretor în noiembrie 2018. Atunci, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, declara că Rațoi și-ar fi dat demisia în urma unei discuții dintre cei doi, însă, ulterior, el a atacat în instanța de judecată decizia prin care a fost eliberat din funcție.