Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Curtea Supremă de Justiție…

DOC Curtea Supremă de Justiție va fi reformată. Proiect de lege aprobat de Guvern

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) ar urma să fie reformată, inclusiv prin micșorarea numărului de judecători de la 33 la 20, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice și prin revizuirea competențelor CSJ. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat marți, 7 martie, de Guvern.

Potrivit Executivului, unul din obiectivele proiectului de lege constă în „transformarea CSJ în autoritatea principală care se va concentra pe asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul judecătoresc”.

Astfel, potrivit prevederilor proiectului, cele mai importante modificări stipulează:

  • micșorarea numărului de judecători în CSJ, de la 33 de funcții de judecător la 20;
  • modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului;
  • revizuirea competențelor CSJ, cu accentuarea rolului de bază al acesteia de unificare a practicii judiciare.

„Reforma CSJ este una vitală, or, fără schimbări esențiale la nivelul CSJ, consolidarea independenței, sporirea integrității și responsabilității individuale a judecătorilor nu sunt posibile de promovat la nivelul celorlalte instanțe din sistemul judecătoresc”, crede ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Guvernul menționează că proiectul de lege a fost supus consultărilor publice, avizat și expertizat inclusiv de Comisia de la Veneția și va avea ca efecte „sporirea calității actului de justiție, asigurarea numirii în CSJ a unor judecători imparțiali și integri, sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc”.