Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Adriana Bețișor ar putea…

DOC Adriana Bețișor ar putea deveni avocată. Magistrații Judecătoriei Chișinău obligă UAM să emită o hotărâre în privința procurorei care a gestionat dosarul Filat

Adriana Bețișor, fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA), ar putea obține licența de avocată. Asta după ce un magistrat al Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, a anulat o decizie a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat din anul 2022 și obligă Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM), prin intermediul Comisiei, să emită în privinţa fostei procurore o hotărâre de admitere în profesia de avocat.

Decizia Judecătoriei Chișinău a fost pronunțată de judecătorul Victor Sîrbu, însă hotărârea este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 30 zile, de la data pronunțării dispozitivului deciziei.

Astfel, judecătorul Victor Sîrbu a admis cererea de chemare în judecată depusă de Adriana Bețișor împotriva UAM cu privire la „obligarea autorității publice de a emite act administrativ individual favorabil” și a anulat hotărârea Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat din 8 februarie 2022, prin care fostei procurore i-a fost respinsă cererea de admitere în profesia de avocat și cea privind eliberarea licenței de avocată.

„Se obligă Uniunea Avocaților din R. Moldova, prin intermediul Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, de a emite în privinţa lui Bețișor Adriana act administrativ individual favorabil, şi anume – hotărâre de admitere în profesia de avocat cu eliberarea licenţei de exercitare a profesiei de avocat, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 1260 din 19 iulie 2002 cu privire la avocatură”, se arată în hotărârea magistraților.

În 2021 fosta șefă adjunctă a PA Adriana Bețișor a depus la Comisia de licențiere a profesiei de avocat, de pe lângă UAM, o cerere prin care solicita admiterea în profesia de avocat, dar și o cerere prealabilă prin care cerea dispunerea eliberării licenței pentru exercitarea profesiei de avocat. Ambele cereri însă au fost respinse de către membrii Comisiei: „Constatând lipsa temeiului legal care să permită admiterea în profesia de avocat, fără susținerea examenului de calificare, Comisia de licențiere a profesiei de avocat dispune respingerea cererilor înaintate ca neîntemeiate”. Ulterior, Bețișor a atacat hotărârea Comisiei la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Adriana Bețișor este fosta procuroră care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, precum „Frauda bancară”, dar și cea care a gestionat dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către fostul deputat Ilan Șor.

Ea a fost numită în funcţia de procuroră în cadrul PA în iunie 2011, prin ordinul procurorului general de atunci, Valeriu Zubco, iar pe 6 august 2019, a depus cerere de eliberare din organele procuraturii din „motive personale”.

ZdG a scris anterior despre „casa de milioane” a familiei Beţişor. Detalii aici.

În septembrie 2021, Procuratura Generală (PG) anunța că Adriana Bețișor va compărea pe banca acuzaților pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit PG, faptele infracționale ar fi fost comise în anul 2018, atunci când Adriana Bețișor, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 mii de euro. În schimbul acestei sume, procurora urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.