Decizia Judecătoriei Chișinău la solicitarea avocaților lui Filat de a sesiza Curtea Constituțională

Judecătoria Chișinău a respins solicitarea avocaților fostului premier Vlad Filat prin care aceștia cereau sesizarea Curții Constituționale pentru a verifica constituționalitatea a două articole din Codul de Procedură penală.

Decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău poate fi atacată în termen de 15 zile, iar avocatul Victor Munteanu a menționat că apărarea urmează să analizeze motivele invocate de judecători și să o atace la Curtea de Apel.

„Cu siguranță o vom studia și vom vedea argumentele invocate de instanța de judecată, deoarece a fost oferită posibilitatea recursului. Considerăm în continuare că anumite prevederi ale Codului de procedură penală ridică întrebări care trebuie examinate de Curtea Constituțională”, a spus avocatul fostului premier.

Anterior, avocatul lui Vlad Filat, Victor Munteanu, declara că în rechizitoriul procurorilor este menționat că nu a fost stabilit locul comiterii infracțiunii, respectiv nu poate fi determinat cu precizie că această cauză trebuie examinată anume la Judecătoria Chișinău. Totodată, avocatul a mai subliniat și o sintagmă prin care este încălcat principiul prezumției nevinovăției.

De cealaltă parte, procurorul pe caz susține că apărarea nu face altceva decât să tergiverseze examinarea cazului.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Într-un comunicat de presă al Procuraturii se menționează că la 01.07.2013, Filat a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *