Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP anunță lista candidaților la…

CSP anunță lista candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție care au trecut de etapa de verificare a eligibilității

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță marți, 10 mai, comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror–șef al Procuraturii Anticorupție (PA) s-a întrunit în ședință închisă, pentru a examina dosarele celor cinci candidați prin prisma criteriilor de eligibilitate.

Potrivit CSP, trei din cei cinci candidați la funcția de procuror–șef al PA au întrunit criteriile de eligibilitate și trec în următoarea etapă a concursului – proba interviu. Este vorba despre Adrian Bordianu, Veronica Dragalin și Octavian Iachimovschi.

Adrian Bordianu este fostul șef interimar al PA. În iulie 2016, Bordianu a fost numit în funcția de procuror al raionului Criuleni pentru un mandat de 5 ani, ulterior preluând și șefia acestei procuraturi. În noiembrie 2017, Bordianu a fost ales de către Adunarea Generală a Procurorilor (AGP), alături de alți patru candidați, membru al CSP, pentru un mandat de 4 ani.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention. Familia Dragalin este stabilită în SUA. Potrivit datelor publicate pe site-ul Universității din California de Sud, Veronica Dragalin este procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Octavian Iachimovschi a ajuns procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 14 iunie 2011. El a deținut funcția de adjunct interimar al PA, fiind eliberat din funcție în 2019, printr-un ordin semnat de procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo. Anterior, Iachimovschi a condus grupul de urmărire penală din dosarul penal privind frauda bancară.

La 4 februarie curent a fost inițiat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Tot atunci, CSP a aprobat și regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor publice pentru selectarea candidaților la șefia procuraturilor specializate, PA și PCCOCS.