Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSP a respins candidatura fostului…

CSP a respins candidatura fostului procuror general interimar Dumitru Robu pentru funcția de șef adjunct interimar al PCCOCS

Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a respins, în cadrul ședinței din 1 noiembrie, candidatura fostului procuror general interimar Dumitru Robu pentru funcția de șef adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Demersul privind exprimarea acordului pentru numirea lui Dumitru Robu a fost înaintat de procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Pe 21 octombrie curent, CSP de asemenea a respins candidatura lui Dumitru Robu. Atunci Robu a fost propus pentru funcția de adjunct al procurorului general interimar.

Până în octombrie 2022, Dumitru Robu a ocupat funcția de procuror general interimar. După expirarea mandatului de un an, în funcția de procuror general interimar a fost numit Ion Munteanu, printr-un decret al președintei Maia Sandu, din 12 octombrie 2022.

Dumitru Robu a ajuns în atenția opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul „parcărilor cu plată”, în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Dumitru Robu

În iulie 2019, Dumitru Robu a fost numit în funcția de procuror general interimar, prin decretul președintelui de atunci Igor Dodon.

În 2019, ZdG a scris că Robu este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda, care, la rândul său, este cumătră cu fostul viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Prin intermediul Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Dumitru Robu a recunoscut că nașa sa de cununie este Vera Chiranda, procuroră în cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Aceasta a fost reținută în octombrie 2018 în dosarul mitei pentru cinci judecători, fiind învinuită că ar fi intermediat transmiterea mijloacelor bănești de la persoane interesate către magistrații vizați în dosar.

Informația despre faptul că Andrei Năstase ar fi cumătru cu Vera Chiranda, ne-a fost comunicată de către surse din cadrul Procuraturii Generale. Contactat telefonic la 30 iulie 2019, Năstase nu a negat această relație, menționând că trebuie să se documenteze pentru a veni cu o reacție. Totodată, însă Andrei Năstase a declarat că nu are vreo legătură cu numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar.

Președintele de atunci Igor Dodon a semnat la 31 iulie 2019 decretul privind numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, asta după ce la 30 iulie 2019, Parlamentul a votat o hotărâre în acest sens. Dumitru Robu a fost înaintat pentru funcția de procuror general interimar de către deputații Alexandru Slusari, Igor Grosu și Vlad Batrîncea, asta deși pentru funcția respectivă au depus dosarele și alți opt candidați.

Dumitru Robu a ajuns interimar la Procuratura Generală după ce Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură, menționând că procurorul general interimar se numește prin decret prezidențial la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), iar în cazul în care CSP nu înaintează un candidat, acesta este înaintat de către Parlament, așa cum a fost și în cazul lui Robu.

Dumitru Robu a fost adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău din februarie 2018. Anterior, timp de aproape doi ani, a fost procuror anticorupție. Până la Procuratura Anticorupție, Dumitru Robu a fost procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale și acuzator de stat în cadrul Procuraturii de Transport

În decembrie 2017, cu ocazia aniversării a XXVI-a de la proclamarea independenței R. Moldova, Dumitru Robu a fost decorat de fostul procuror general Eduard Harunjen cu medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III.