Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP a desemnat un procuror…

CSP a desemnat un procuror pentru a examina sesizarea fostului primar de Chișinău cu privire la pretinse „acțiuni ilegale” comise de procurorul general interimar Dumitru Robu

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au desemnat-o vineri, 15 iulie, pe procurora anticorupție Nadejda Busuioc pentru a examina sesizarea depusă de fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă cu privire la pretinse „acțiuni ilegale” comise de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

„Consiliul Superior al Procurorilor hotărăște: a o desemna pe Nadejda Busuioc, procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupție, pentru a examina sesizarea depusă de domnul Dorin Chirtoacă în privința domnului Robu (…)”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

Conform magistrat.md, Nadejda Busuioc a intrat în organele procuraturii în 2013, atunci când a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupție. Ulterior, în august 2016, ea a fost desemnată în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În prezent, aceasta activează în cadrul Procuraturii Anticorupție.

În cadrul ședinței CSP, fostul primar de Chișinău, cercetat în dosarul parcărilor cu plată, a venit cu mai multe acuzații în adresa procurorului general interimar. Una dintre acuzațiile aduse lui Robu este faptul că, în iulie 2017, acesta ar fi emis o ordonanță de disjungere a dosarului parcărilor cu plată „prin care s-a manipulat probatoriul și s-au prezentat selectiv materiale în instanța de judecată”, fapt ce, potrivit lui Chirtoacă, a dus la suspendarea sa „ilegală și abuzivă” din funcția de primar al municipiului Chișinău.

„(…) Dumitru Robu a fost numit în funcția de procuror general interimar printr-o decizie politică (…). În sesizarea pe care am depus-o pe 4 iulie am reiterat anumite lucruri pe care le-am susținut în octombrie anul trecut în legătură cu abuzurile comise de Robu în ceea ce mă privește pe mine și pe avocații mei în dosarele cu care sunt hărțuit încă din 2017 (…). Sunt fapte care nu trebuie să rămână fără răspundere (…)”, a declarat Chirtoacă.

Dosarul pe numele fostului edil al capitalei Dorin Chirtoacă, în care acesta este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, a ajuns pe masa magistraților pe 21 iulie 2017, până în prezent însă nu are o finalitate.