Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a respins cererile a…

CSM a respins cererile a trei magistrați privind transferul la Judecătoria Chișinău: „Nu au întrunit numărul necesar de voturi”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins în ședința de marți, 30 noiembrie, cererile magistraților Dan Dubovețchi, Svetlana Bucur și Marina Rusu privind transferul la Judecătoria Chișinău.

„Plenul CSM hotărăște: se resping cererile privind transferul în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău. Motivul este că nu au întrunit numărul necesar de voturi”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Dan Dubcovețchi este judecător la Judecătoria Căușeni. Acesta se numără printre „judecătorii raider” implicați în atacurile din 2010 îndreptate împotriva acționarilor unei companii în domeniul asigurărilor, dar și a patru instituții financiare: Moldova-Agroindbank, Universalbank, Banca de Economii și Victoriabank.

Ziarul de Gardă a scris anterior că în scandalul de la Victoriabank apărea numele lui Dan Dubcoveţchi, care era atunci magistrat la Judecătoria Slobozia. Acesta a emis pe 19 noiembrie 2010 o hotărâre prin care un acţionar al Victoriabank, Atrium Limited, deţinător a 5,76% din capitalul băncii, a fost obligat să achite în beneficiul companiei offshore CC Folignor suma de 4,5 milioane de dolari şi o penalitate de peste 1,7 milioane, datorate de Gherman Onofrei, din Ermoclia, Ştefan-Vodă.

În 2014, Nicolae Timofti, care exercita funcția de președinte al R. Moldova, a semnat decretele de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, a patru magistrați. Atunci, Timofti a remis spre reexaminare CSM dosarul lui Dan Dubcovețchi. Nicolae Timofti a cerut să fie verificată activitatea anterioară a lui Dubcovețchi în calitatea sa de procuror și judecător. Șeful statului și-a întemeiat solicitarea pe informații furnizate de serviciile speciale ale statului, potrivit cărora Dan Dubcovețchi ar fi admis în activitatea sa încălcări ale legislației și Codului deontologic al judecătorului.

Svetlana Bucur este judecătoare la Judecătoria Soroca. Pe 16 iunie 2020, plenul CSM a desemnat-o pe Bucur pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție de bază la Judecătoria Soroca, sediul Florești.

Marina Rusu este judecătoare la Judecătoria Cahul din februarie 2012.