Principală  —  IMPORTANTE   —   CSJ va avea obligația să…

CSJ va avea obligația să publice ghiduri privind aplicarea legislației procesuale. Expertul Vladislav Gribincea explică reforma CSJ, adoptată joi de Parlament

Sursa: ZdG

După ce Parlamentul a votat joi, 30 martie, în lectură finală, reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ), Vladislav Gribincea, directorul interimar al Programului justiție din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), a explicat prevederile acestei legi într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Gribincea, legea conține multe aspecte inovatoare. Astfel, CSJ nu va mai avea colegii. Organizarea internă, conform expertului, inclusiv specializarea judecătorilor, este lăsată totalmente la discreția CSJ.

„b. Competența CSJ se limitează considerabil, rolul ei fiind asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislaţiei (este totuși și o excepție, pentru abuzurile eventuale ale curților de apel); c. CSJ va avea obligația să publice ghiduri cu privire la aplicarea legislației procesuale (similar CEDO) și individualizarea sancțiunilor (ce actualul CSJ a refuzat să facă); d. Este extins cercul subiecților ce pot depune demersul în interesul legii (inclusiv ombudsmanul), iar CSJ obține dreptul de a cere amicul curiae pe marginea acestora;

e. CSJ nu va mai fi compusă doar din judecători de carieră. 9 din cei 20 de judecători vor veni din rândurile avocaților, procurorilor și profesorilor universitari (model folosit în mai mult de jumătate din instanțele supreme europene); f. CSJ va lua de regula decizii în complete de 3 judecători, nu de 5, cum este în prezent (modificarea codurilor încă nu a fost făcută. Probabil modificările vor fi adoptate în următoarele săptămâni); g. Sunt limitate considerabil competențele președintelui CSJ. Formarea completelor, angajarea secretarului general, bugetul instanței, sunt deja competența plenului;

h. Se schimbă modul de numire a președintelui CSJ. Candidații care nu au susținerea judecătorilor CSJ nu vor putea candida. De asemenea, vom avea un singur vicepreședinte al CSJ; i. Se introduce funcția de juriconsult, similar CEDO, care va avea sarcina de uniformizare a practicii CEDO. Tot el va coordona activitatea tuturor asistenților judiciari de la CSJ; j. mărimea personalului care asistă judecătorii CSJ nu mai este prevăzută în lege, pentru a oferi o flexibilitate (apropo, acum numărul personalului CSJ este de 2.5 ori mai mare decât întregul personal al Ministerului Justiției). Tot personalul va fi evaluat de noii judecători ai CSJ”, a spus Vladislav Gribincea.

Joi, 30 martie, reforma CSJ a fost votată de Parlament în a doua lectură. Proiectul de lege a fost votat de 63 de deputați. Documentul prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții Supreme de Justiție. De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ.

Printre cele mai importante prevederi ale documentului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. De asemenea, va fi modificată componența CSJ prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.