Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ reacționează la decizia Guvernului…

CSJ reacționează la decizia Guvernului de a reduce bugetul sistemului judecătoresc: Va avea consecinţe negative pentru înfăptuirea justiţiei

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) susține că decizia Guvernului de a bloca alocațiile pentru finanțarea sistemului judecătoresc va avea consecințe negative pentru înfăptuirea justiției. Totodată, CSJ îşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele acţiunilor întreprinse de Ministerul Finanţelor, apreciindu-le drept o ingerinţă în procesul de înfăptuire a justiţiei.

Reacția CSJ vine după ce Ministerul Finanțelor a emis un ordin privind aplicarea procedurii de blocare a 70 de milioane de lei din bugetul pentru sistemul justiției. Măsura a fost întreprinsă la inițiativa premierului Chicu, ca urmare a pierderii dosarului „Gemenii” la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

„Prevederile art.6 şi ale Capitolului IX din Constituţia Republicii Moldova privind independenţa puterii judecătoreşti, separarea ei de puterea legislativă şi puterea executivă, exercitarea atribuţiilor proprii prin instanţele judecătoreşti, nu pot fi realizate decât numai în condiţiile unei independenţe financiare, prevăzute de legislaţia în vigoare. Standardele Consiliului Europei, Convenţiei europene privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, accesul la justiţie şi dreptul la un proces echitabil pentru instanţele judecătoreşti trebuie să se ia cu respectarea strictă a necesităţilor instanţelor judecătoreşti la înfăptuirea justiţiei ”, declară CSJ prin intermediul unui comunicat de presă.

Totodată, instituția menționează că blocarea acestor alocații va conduce și la imposibilitatea realizării activităților preconizate de CSJ, iar reducerile bugetare „contrazic dezideratul independenței efective”, inclusiv a celei financiare a instanțelor judecătorești.

Premierul Chicu s-a arătat deranjat de faptul că statul va trebui să achite peste 1,5 milioane de euro în dosarul „Gemeni”, pe care l-a pierdut la CtEDO, numindu-i „indivizi îmbrăcați în mantie” pe cei cinci judecători care se fac vinovați. El a cerut ca aceștia să fie urmăriți penal, iar suma de 70 de milioane de lei să fie retrasă din bugetul pentru sistemul judecătoresc.

Pe marginea acestui subiect s-a expus anterior și președintele Igor Dodon, care a propus confiscarea activelor judecătorilor care se fac vinovați de condamnările la CtEDO.