Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Clasat după trei ani: Proba…

Clasat după trei ani: Proba principală în dosarul celor 13 ex-deputați transfugi, declarațiile ex-deputatei Elena Bondarenco, „nu a fost posibil de confirmat”, susține PA

Dosarul „deputaților transfugi” a fost clasat după trei ani de investigație, anunță miercuri, 25 ianuarie, Procuratura Anticorupție (PA). Potrivit PA, procesul penal a fost clasat pe motiv că „faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune”.

Totodată, Procuratura transmite că urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită împotriva a celor 13 ex-deputați.

„Proba principală în acuzare au fost declarațiile ex-deputatei din Formațiunea Partidului Comuniștilor, Elena Bondarenco, făcute publice încă în anul 2016, care nu au fost posibil de confirmat prin alte probe. Mai mult ca atât, martorul în cauză a decedat la 04.07.2022”, notează reprezentanții PA.

Joi, 29 decembrie 2022, conform PA, „în rezultatul efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului”, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat „pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune”.

Este vorba despre Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandru Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac și Corneliu Mihalache.

Urmărirea penală în cadrul cauzei penale a fost pornită la în luna octombrie 2019 de către procurorul general interimar Dumitru Robu, „în temeiul unei bănuielii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de coruperea activă”, menționează Procuratura.

Ulterior, la această cauză penală au fost conexate alte 14 cauze penale pornite de către Procuratura Anticorupție, privind pretinsele acțiuni ilicite ale 14 ex-deputați ai Partidului Comuniștilor din R. Moldova, care, potrivit unui denunțător, au transmis și primit sume cuprinse între 200 000 de euro și 300 000 de euro, în perioada noiembrie – decembrie 2015, pentru ca să părăsească Fracțiunea Partidului Comuniștilor din R. Moldova din Parlament și în calitatea lor de deputați să voteze proiectele de lege înaintate de Partidul Democrat.  

Fiindu-le înaintată acuzarea în comiterea infracțiunilor, toți învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, negând comiterea faptelor incriminate.

La 2 februarie 2022, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat percheziții la domiciliile a 13 foști parlamentari transfugi, bănuiți de îmbogățire ilicită.

La 4 februarie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus plasarea în izolator a cinci ex-deputați – Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Serghei Sîrbu și Artur Reșetnicov. Atunci, Violeta Ivanov a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile, iar Zagorodnîi, Vitiuc, Sîrbu și Reșetnicov – 30 de zile.

La 2 februarie, Artur Reșetnicov, unul din cei 13 foști deputați comuniști cercetați pentru îmbogățire ilicită, reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție, a declarat greva foamei.

Fostul deputat Sergiu Sîrbu, reținut în dosarul celor 13 deputați transfugi, ar fi fost bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmează să le întreprindă procurorii anticorupție.