Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este judecătorul căruia procurorii…

Cine este judecătorul căruia procurorii i-au confiscat mita de peste 6 mii de euro

Judecătorul Valeriu Ghedreuțan a fost condamnat la 7 ani de închisoare

Curtea de Apel Bălți (CA) a menținut decizia primei instanțe prin care Valeriu Ghedreuțan, magistrat din cadrul Judecătoriei Drochia, a fost condamnat la șapte ani de închisoare. Totodată, CA a admis apelul procurorului și a confiscat în contul statului mita de 6 400 de euro pe care judecătorul a cerut-o și primit-o de la o cetățeancă a R. Moldova, stabilită cu traiul în Italia.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, CA Bălți a respins apelurile inculpatului și ale avocatului. În schimb a fost admis apelul procurorului în ceea ce privește măsurile asiguratorii, pronunțându-se o nouă hotărâre. Astfel, în temeiul art. 106 Cod penal, s-a confiscat în contul statului suma de 6400 Euro. Totodată a fost menținut sechestrul pe bunurile ridicate de la inculpat în valoare de 2 600 dolari SUA și 1 150 Euro.

Decizia este executorie, cu posibilitatea de a fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Valeriu Ghedreuţan a fost condamnat la 26 ianuarie 2018, la 7 ani de închisoare, amendat cu 160 mii de lei şi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice timp de 10 ani. Magistratul a fost reţinut, dar eliberat la scurt timp, în primăvara anului 2016, urmărirea penală fiind pornită la 15 februarie 2016, în baza plângerii depuse de o petiţionară – cetăţeancă a R. Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care reclama acţiunile coruptibile ale magistratului.

Negocierile judecătorului cu o cetăţeancă a R. Moldova stabilită în Italia

Astfel, la începutul lunii aprilie 2010, judecătorul i-a acordat petiţionarei o consultaţie privată referitoare la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ce constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său. În cadrul acestei discuţii judecătorul i-a comunicat că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmând ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, acesta a pretins şi a primit de la femeie 200 de euro „pentru consultaţie”. Peste două zile, în cadrul următoarei întâlniri, magistratul i-a comunicat că pentru suma de 6200 de euro va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea declarantei. În aprilie 2014, femeia a transferat, din Italia, pe numele magistratului, suma integrală solicitată, pe care ultimul a ridicat-o şi a primit-o de la o instituţie bancară.

Astfel, pe 17 noiembrie 2014, în urma examinării litigiului nominalizat, judecătorul a emis hotărârea judecătorească prin care a dispus recunoaşterea dreptului de proprietate al femeii asupra a 75,26% din valoarea imobilului, însă nu s-a pronunţat şi asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului în litigiu. În continuare, motivând că banii transmişi anterior nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului, acesta a pretins de la femeie încă 1 000 de euro. Atunci, aceasta a depus o plângere penală, iar Procuratura Anticorupţie a purces la efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, fiind probată şi înregistrată convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate de la femeie în vederea îndeplinirii acţiunilor în exercitarea funcţiei sale.

Iniţial, Valeriu Ghedreuţan şi-a recunoscut vina şi a fost imediat eliberat din arest. În instanţa de judecată şi-a schimbat însă depoziţiile şi a respins acuzaţiile aduse de procuror.

Valeriu Ghedreuţan este judecător din anul 2000. El a fost suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii în aprilie 2016 până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza penală deschisă pe numele său.