Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este fondatorul companiei de…

Cine este fondatorul companiei de construcții reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Centrul Național Anticorupție (CNA) informează despre reținerea, într-un dosar de trafic de influență, a fondatorului unei companii de construcții de capitală. Ziarul de Gardă a aflat că persoana vizată este omul de afaceri Vasile Chirică, care deține 95% din compania „Glorinal”.

Potrivit CNA, omul de afaceri ar fi susţinut că are influenţă asupra responsabililor din cadrul Agenţiei pentru Supraveghere tehnică şi că-i poate determina să urgenteze recepţionarea lucrărilor, efectuate la blocul din strada Mihail Sadoveanu 15/1, chiar dacă acestea încă nu erau finalizate, fiind depistate numeroase încălcări. Pentru serviciile sale, acesta ar fi pretins de la denunţător 1 500 de euro.

Captură foto: Glorinal

„Fiind audiat de procurori, bănuitul şi-a recunoscut vina pe deplin, iar procurorii l-au pus sub învinuire, obligându-l să nu părăsească ţara şi să se prezinte la organul de urmărire penală în caz de necesitate. În acest caz, a fost iniţiată o urmărire penală pentru trafic de influenţă, iar dacă va fi găsit vinovat, omul de afaceri riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă penală”, este menționat într-un comunicat de presă al CNA.

Vasile Chirica nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție.

Procurorii au efectuat percheziții la „Glorinal” încă în decembrie 2019. Atunci, Procuratura Generală (PG) declara că perchezițiile au fost desfășurate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu comise de factorii de decizie ai companiei, atunci când aceștia nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani. Potrivit PG, acțiunile de urmărire penală au fost pornite la sesizarea părților vătămate, iar per total, prejudiciile preliminare se ridică la suma de peste 15 milioane lei. 

Ziarul de Gardă a scris în 2018 despre amânarea dării în exploatare a cinci blocuri construite de compania „Glorinal”. Mai multe apartamente, care aparțineau investitorilor în baza contractelor de investiții, fuseseră gajate pentru un credit luat de „Glorinal” de la Moldova-Agroindbank iar banca, la rândul său, își revendica, prin intermediul instanțelor de judecată, dreptul de proprietate asupra locuințelor.

Foto: vipmagazin