Principală  —  IMPORTANTE   —   Cinci pretendenți, printre care și…

Cinci pretendenți, printre care și un ex-procuror au trecut proba scrisă pentru ocuparea funcției de inspector de integritate al ANI

La 17 august 2020, Autoritatea Națională de Integritate(ANI) a ANI organizat proba scrisă din cadrul concursului privind suplinirea funcției de inspector de integritate, reluat la 11 mai 2020.

Potrivit ANI, la proba interviului au fost admiși cinci candidați, printre care și ex-procurorul Andrei Băeșu, care a plecat din sistemul procuraturii în ianuarie 2020 și care figurează într-un dosar penal deschis pe fapte de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare și altor infracțiuni.

Potrivit ANI, din cei 16 candidaţi admiși la proba scrisă, s-au prezentat doar 10 persoane, patru pretendenți au lipsit motivat, iar ceilalți doi candidați nu s-au prezentat.

Timp de 3 ore, candidații au avut posibilitatea de a demonstra cunoștințele din legile speciale ale ANI, precum și capacitatea de acționare în câteva aspecte practice. Ulterior, membrii comisiei de concurs au verificat testele prezentate și au admis 5 candidați la proba interviului, cu următoarele calificative:

1. Rodion Rusnac – 7,84

2. Doina Popovici – 7,74

3. Andrei Baeșu – 7,64

4. Zinaida Guțu -7,08

5. Constanția Grosu – 7,01

Astfel, la proba interviului a fost admis și ex-procurorul Andrei Băeșu, care a reprezentat în prima instanță învinuirea în dosarul Platon. Acesta a plecat din funcție în ianuarie 2020.

La începutul anului 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a pornit o cauză penală pe fapte de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare și altor infracțiuni, de către unii factori de decizie și unii procurori de nivel executiv din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), dosar în care figurează și numele lui Baeșu.

Andrei Baeşu a ajuns în atenţia opiniei publice în anul 2017, când a instrumentat dosarul lui Veaceslav Platon, participând şi în şedinţele de judecată în care era judecat fostul primarul de Orhei, Ilan Şor, în autodenunţul căruia era vizat şi Veaceslav Platon. 

În 2017, la solicitarea procurorului Procuraturii Anticorupţie, Andrei Băeşu, judecătorii au pus în aplicare una din cele mai răsunătoare condamnări din istoria recentă a R. Moldova, cea a lui Veaceslav Platon, etichetat drept raiderul nr. 1 din CSI. Atunci, fostul deputat, judecat într-un proces cu uşile închise, a primit 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar bunuri care i-ar aparţine, în valoare de peste 800 de milioane de lei, i-au fost confiscate.

Baeşu a activat în procuratură timp de nouă ani. El a fost numit în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Ialoveni în septembrie 2011. Peste trei ani, în octombrie 2014, Baeşu ajunge la PA, fiind numit în funcţie printr-un ordin al procurorului general de atunci, Valeriu Zubco. Andrei Baeşu este absolvent al Institutului Naţional al Justiţiei (INJ), fiind coleg de grupă cu procurora Adriana Beţişor, care a instrumentat un alt dosar „celebru”, cel al fostului premier Vladimir Filat.  

Potrivit ANI, cei cinci candidați admiși vor concura la proba Interviului,  vineri, 21 august 2020, începând cu ora 09:00. Interviurile vor putea fi urmărite în direct, pe www.privesc.eu și www.realitatealive.md.

Ulterior, candidații care vor trece de etapa Inteviului vor fi supuși testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf).

Rezultatele celor trei etape din concurs vor fi publicate pe pagina web a ANI.