Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Chiril Lucinschi rămâne în arest…

Chiril Lucinschi rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile

Fostul deputat, Chiril Lucinschi, a primit încă 30 de zile de arest la domiciliu, după ce astăzi, 17 octombrie, Judecătoria Chișinău (Buiucani) a respins cererea avocaților de modificare a măsurii preventive de arest la domiciliu și a admis demersul procurorilor anticorupție. 

„Eu cred că demersul procurorului este absolut neîntemeiat, pentru că nu a prezentat nicio probă la niciun argument care a stat la baza demersului pentru prelungirea mandatului de arest”, a declarat Lucinschi la ieșirea din sala de judecată.

„Eu sunt învinuit de faptul că datoria care mi-a fost întoarsă provine dintr-un circuit financiar ilegal, o noțiune care nu există nicăieri și nimeni nu înțelege ce înseamnă asta, și la momentul în care am primit acei bani, eu trebuia să știu că acei bani sunt iliciți”, a ținut să explice fostul deputat, referindu-se la învinuirile care îi sunt aduse de oamenii legii.

Totodată, Chiril Lucinschi consideră că ar trebui verificată credibilitatea martorilor din acest dosar, care susține el, majoritatea au antecedente penale.

Avocata fostului deputat, Corina Stratan, a declarat că procurorul a invocat drept argument pentru prelungirea mandatului de arest la domiciliu, riscul ca aflându-se în libertate, Chiril Lucinshi „ar putea falsifica probele acuzării”.

„Atât timp cât urmărirea penală a fost terminată, procurorul a acumulat toate probele care ar susține vinovăția și acestea au fost anexate la dosar, este în afara logicii de a considera acest fapt drept argument pentru prelungirea mandatului de arest”, a declarat avocata.

Avocata Corina Stratan a menționat că fostul deputat a petrecut ultimele 5 luni de zile în spațiu închis, fără a avea posibilitatea de a ieși la aer liber. „Acest lucru este inuman, pentru că, chiar și persoanele care se află în arest preventiv, care este o măsură mult mai aspră, se pot bucura de ieșiri în aer liber în fiecare zi,” susține avocata.

Fostul deputat este cercetat penal pentru faptul că, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor „Toast Delux” SRL şi „IPA International Project Agency”, având scopul dobîndirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al R. Moldova, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani. 

Totodată, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al societăţilor comerciale „Toast Delux” SRL şi „IPA International Project Agency”, despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folosiţi în scopuri personale penrtu achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.