Cererea de anulare a contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău își continuă „zborul” de la o instanță la alta

Au trecut patru luni de când Agenția Proprietății Publice (APP) a depus o cerere de chemare în judecată împotriva companiei „Avia Invest”, care administrată Aeroporul Chișinău, cu privire la anularea contractului de cesionare. În acestă perioadă, cauza civilă a circulat de la o instanță la alta, iar între timp, „Avia Invest” s-a ales și cu un nou proprietar – omul rus de afaceri Andrei Gonchearenko.

În septembrie, cauza civilă a ajuns pe masa judecătoarei Maria Alexei de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, care a declinat însă competența de examinare a cauzei. Ulterior, cererea APP a fost repartizată unui alt judecător, de această dată de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, care a dispus suspendarea procesului și a transmis cauza spre soluționarea conflicului Curții de Apel Chișinău. La 24 octombrie, judecătorii Nelea Budăi, Iurie Cotruță și Ion Muruianu au emis însă o încheiere prin care precizează că, în speță, lipsește conflictul de competență și cauza urmează a fi returnată spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Deși magistrații de la CA Chișinău au dispus returnarea cauzei la Judecătoria Chișinău încă în luna octombrie, pe portalul instanțelor de judecată nu este publică nicio informație despre soarta acestei cauze, iar cererea APP și-a continuat „călătoria”.

Într-un răspuns la o solicitare a Ziarului de Gardă, reprezentanții Judecătoriei Chișinău ne-au comunicat însă că, la 13 decembrie 2019, judecătoarea Alexei Maria de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a emis o nouă încheiere prin care își declină competența în favoarea unui judecător „specializat în materie de conteencios administrativ”. Astfel, cauza a migrat, din nou, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, la sediul Râșcani. Astfel, dosarul a ajuns în proces de examinare la judecătorul Marcel Gandrabur.

În decembrie 2019, solicitat de Ziarul de Gardă, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, întrebat care ar fi motivul pentru care această cauză civilă nu înaintează, declara că ar putea fi vorba de supraaglomerarea instanțelor de judecată. Declarația ministrului era contrară însă cu cea a președintelui Igor Dodon, care punea pe spatele fostei guvernări tergiversarea examinării: „Mi se pare că acest lucru s-a facut intenționat. S-a facut mare show. Guvernul precedent nu a făcut nimic”.

APP a depus cererea de chemare în judecată împotriva companiei „Avia Invest” după ce cabinetul de miniștri a abrogat în cadrul ședinței din 4 septembrie, patru hotărâri luate de Guvern în perioada 2012 – 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. 

Drept motiv pentru abrogare a figurat decizia luată în 2013 de către Curtea Constituțională (CC) cu privire la suspendarea hotărârii cu privire la aprobarea concesionării activelor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. Astfel, în vederea evitării prejudiciilor şi consecinţelor negative iminente pentru securitatea economică sau financiară a statului, Curtea Constituţională a suspendat atunci hotărârea Guvernului, care nu avea puteri depline, și a declarat admisibilă sesizarea unui grup de deputaţi pentru controlul constituţionalităţii acesteia.

În pofida faptului că CC a suspendat acțiunea respectivă și a interzis efectuarea oricăror acțiuni pentru punerea în aplicare a hotărârii respective, Guvernul a reconfirmat ulterior aprobarea concesionării activelor Aeroportului Chișinău.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *