Principală  —  IMPORTANTE   —   Cele 38 de dosare politice:…

Cele 38 de dosare politice: Procurorii au renunțat la învinuirea adusă ex-deputatului Iurie Bolboceanu

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a prezentat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, poziția de renunțare la învinuirea de „trădare de Patrie”, adusă în anul 2017 fostului deputat Iurie Bolboceanu și a solicitat achitarea lui, magistrații urmând să se pronunțe pe 16 octombrie 2020.

Respectiva cauză penală face parte din lista celor 38 de dosare politice, evaluate de către un grup de procurori, creat prin dispoziția Procurorului General, în februarie 2020.

„Emiterea dispoziției a survenit ca urmare a Declarațiilor și Raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova”, notează Procuratura Generală într-un comunicat de presă emis vineri, 18 septembrie.

Iurie Bolboceanu a fost supus măsurilor speciale de investigație și reținut pe 17 martie 2017, de către PCCOCS, după care, arestat, condamnat la 14 ani închisoare, în total, aflându-se în detenție 2 ani 3 luni și 2 zile, până când Curtea de Apel Chișinău l-a achitat și a dispus reexaminarea dosarului.

La faza de cercetare a probelor în instanța de judecată, PCCOCS a ajuns la concluzia că fapta ce i-a fost incriminată lui Iurie Bolboceanu nu întrunește elementele infracțiunii și și-a retras învinuirea.