Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Blocul ACUM și PSRM au…

Blocul ACUM și PSRM au împărțit fotoliile la CC? Parlamentul a ales alți doi judecători

Parlamentul va numi astăzi în funcție alți doi judecători la Curtea Constituțională decât cei pe care i-a ales anterior prin concurs. Conform proiectul ce urmează a fi votat, în funcțiile respective vor fi numiți Dumitru Pulbere și Domnica Manole.

Anterior, la 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului i-a desemnat câștigători ai concursului pentru funcția de judecător constituțional pe secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, și fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu. Între timp însă, deputații se pare că s-au răzgândit și vor numi în funcții alți doi candidați.

În cadrul concursului de la Parlament, fosta judecătoare Domnica Manole a obținut o medie a punctajului de 36,33, în comparație cu candidații câștigători, care au acumulat o medie de 56 și 64 de puncte. Totodată, Manole a depus dosarul și în concursurile organizate de Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii. La Guvern dosarul nu a fost admis la proba interviului, iar la CSM, nu a trecut de concurs.

Dumitru Pulbere, la rândul său, nu s-a numărat nici măcar printre candidații care au depus dosarele de a participa la concurs. Acesta a activat anterior în funcția de președinte al Curții Constituționale.

Anterior, Andrei Năstase declara că „s-a făcut o nedreptate” atunci când Comisia juridică, numiri și imunități a selectat candidații pentru cele două fotolii de judecători la Curtea Constituțională (CC) și că Parlamentul ar trebui „să revină la acel concurs”.