• Asasini, de negăsit: aproape un deceniu de la omorul oamenilor de afaceri Igor Țurcan și Igor Basarab

  Asasini, de negăsit: aproape un deceniu de la omorul oamenilor de afaceri Igor Țurcan și Igor Basarab
  vizualizări
  10 iulie 2020 | 16:38

  Acum zece ani, două crime răsunătoare au zguduiut întreaga societate. Este vorba despre omorul fostului președinte al Federației de Tenis din R. Moldova, Igor Țurcan, dar și a omului de afaceri Igor Basarab. Deși inițial subiectul a fost pe larg mediatizat, în spațiul public nu a fost prezentată o finalitate a celor două dosare.

  Solicitați să ne comunice la ce etapă se află investigarea celor două cazuri, reprezentanții Procuraturii Generale ne-au comunicat că nu i-au identificat pe autorii crimelor.

  „În condițiile existenței unor bănuieli cu privire la implicarea, în comiterea omorului lui Igor Țurcan și Igor Basarab, a acelorași persoane, pe 27 septembrie 2012, ambele dosare au fost conexate într-o procedură unică, care, în decembrie 2015 a fost suspendată pe motiv că nu au fost stabiliți autorii crimelor”, este precizat în răspunsul oferit de către procurorul Maria Vieru.

  Fostul șef al Federației de Tenis din Moldova, Igor Țurcan, a decedat în iunie 2011 în urma exploziei unui automobil în centrul Chișinăului. ZdG scria atunci că automobilul a fost adus în R. Moldova prin contrabandă și avea numere false. Mașina a explodat chiar în momentul în care Igor Ţurcan ieşise din sediul Federației de Tenis. Acesta a fost transportat la spital, însă după trei ore a decedat.

  Atunci s-a vehiculat că accidentul ar fi fost cauzat de explozia unei butelii de gaze, aflată în automobil, sau că decesul lui Țurcan a fost o comandă politică, sau o reglare de conturi.

  Oamenii legi au identificat atunci și un suspect. Este vorba de fostul polițist Ion Agaci, care era învinuit de complicitate la asasinarea lui Țurcan. La un an de la reține, Agaci a fost însă scos de sub urmărire penală, pe motiv că „faptele sale nu întrunesc elementele consitutive ale infracţiunii”. În prezent, Agaci este primar din partea Partidului Socialiștilor în satul Bujor, raionul Hâncești.

  În presă s-a vehiculat că suspect de asasinarea lui Țurcan a fost și fostul polițist Ion Stratulat, împușcat în 2011 într-un local din centrul Chișinăului.

  Foto: riseproject.ro

  Opinia publică nu a aflat nici cine sunt asasinii omului de afaceri Igor Basarab. În 2010 acesta a fost împușcat într-un parc din sectorul Râșcani al capitalei. În urma declarațiilor martorilor de la fața locului, oamenii legii au reușit să elaboreze și un portret-robot al asasinului. Reprezentanții ministerul de Interne mai declarau că cel care a tras era un killer profesionist.

  Foto: timpul.md

  Oamenii legii nu excludeau că omorul ar fi fost legat de activitatea omului de afaceri, dar și cu o tentativă de omor anterioară asupra lui Basarab. În 2008 cineva l-a împușcat pe Basarab dintr-un copac aflat în apropierea biroului său. Omul de afaceri a fost atunci rănit, însă a scăpat cu viață.

  Fostul polițist Ion Stratulat a fost considerat suspect și în cazul omorului lui Igor Basarab.

  Aceste două cazuri nu sunt singurele în care oamenii legii nu au reușit să îi pedepsească pe cei vinovați de omor sau, cel puțin, să îi identifice pe făptași. 

  Doar în anul 2019, în R. Moldova au fost înregistrate circa 30 de mii de infracțiuni, dintre care peste 5 mii au fost grave, deosebit de grave și excepțional de grave. Fiecare a treia infracţiune a fost săvârşită în locuri publice. Cu aplicarea armelor de foc, explozivelor şi grenadelor au fost săvârşite 110 infracţiuni, inclusiv: 32 cazuri de huliganism, 23 cazuri de vătămări intenţionate, 15 cazuri de omor şi 8 cazuri de tâlhării.

  Din totalul infracțiunilor, oamenii legii au reușit să finalizeze urmărirea penală în peste 12 mii de cazuri, iar peste 10 mii au fost trimise în judecată. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  BNM, despre sechestrul pus de Procuratura Anticorupție pe bunurile B.C. „VICTORIABANK” S.A

  Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție după ce Procuratura Anticorupție a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale B.C. „VICTORIABANK” S.A, figurantă în dosarul vi…
  BNM, despre sechestrul pus de Procuratura Anticorupție pe bunurile B.C. „VICTORIABANK” S.A

  Ajutor aero-medical SMURD pentru un bărbat în vârstă de 45 de ani care a suferit arsuri

  În după amiaza zilei de 11 august echipajul aero–medical SMURD Iași a efectuat o operațiune de transportare de la Edineț la Chișinău a unui bărbat în vârstă de 45 de ani. Potrivit Inspectoratului General pentru…
  Ajutor aero-medical SMURD pentru un bărbat în vârstă de 45 de ani care a suferit arsuri

  Numărul declaraților cu privire la impozitul pe venit înregistrate în 2019 de către Serviciul Fiscal: Salariul – principala sursă de venit a cetățenilor din R. Moldova

  Serviciul Fiscal de Stat a recepționat, pentru perioada fiscală 2019, 101 587 de „Declarații cu privire la impozitul pe venit”. Acestea au fost depuse de persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător,…
  Numărul declaraților cu privire la impozitul pe venit înregistrate în 2019 de către Serviciul Fiscal: Salariul – principala sursă de venit a cetățenilor din R. Moldova

  Letonia, Estonia, Finlanda şi Polonia cer o reuniune a UE pe tema situaţiei din Belarus

  Miniştrii de externe din Letonia, Estonia, Finlanda şi Polonia au susţinut marţi convocarea unei reuniuni de urgenţă cu şefii diplomaţiilor statelor UE pentru a analiza criza politică din Belarus, Polonia oferi…
  Letonia, Estonia, Finlanda şi Polonia cer o reuniune a UE pe tema situaţiei din Belarus

  Alte șapte persoane, printre care și un medic, au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus

  Alte șapte persoane, printre care și un medic, au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus. Bilanțul deceelor la nivel național ajuns la 857, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţ…
  Alte șapte persoane, printre care și un medic, au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus

  ULTIMA ORĂ! Alte 382 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

  Alte 382 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 9 în stânga Nistrului. Numărul total de cazuri în regiunea transnistreană a ajuns la 1629. Din numărul to…
  ULTIMA ORĂ! Alte 382 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore