Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Arhitecta-șefă a raionului Hîncești a…

Arhitecta-șefă a raionului Hîncești a fost reținută de CNA în cadrul unor cauze pornite pe fapte de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu

Sursa: CNA/Facebook

Arhitecta-șefă a raionului Hîncești a fost reținută, în dimineața zilei de luni, 5 mai, de către ofițerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în cadrul unor dosare de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu, aflate în exercitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), anunță CNA. Funcționara este bănuită de perceperea mijloacelor financiare ilicite pentru perfectarea actelor permisive de recepție finală a unor imobile din raza raionului.

Luni dimineață, CNA și procurorii PCCOCS au efectuat 16 percheziții care au vizat domiciliile și automobilele a 14 bănuiți, dar și birourile unor instituții din cadrul administrației publice locale. Arhitecta-șefă a fost reținută pentru 72 de ore, iar cele 14 persoane urmează să fie audiate la sediul CNA.

Potrivit informațiilor publice, funcția de arhitectă-șefă a raionului Hîncești este ocupă din 2008 de Elena Moraru.

Înregistrare audio publicată de CNA:

Potrivit investigațiilor CNA, începând cu anul 2022, arhitecta-șefă a raionului Hîncești împreună cu persoane publice din cadrul administrației publice locale ar fi creat o schemă infracțională de pretindere și primire sistematică a mijloacelor bănești de la administratori ai persoanelor juridice, de la beneficiari ai bunurilor imobile și de la intermediari, în vederea eliberării actelor de recepție finală a construcțiilor deja edificate.

Din informațiile obținute în cadrul măsurilor speciale de investigații, s-a constatat că doar avansul perceput pentru pregătirea documentelor era de 3 000 de lei, iar în perioada documentării au fost eliberate acte pentru cel puțin 12 imobile, preponderent case la sol.