Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ANI inițiază controlul averii magistratului…

ANI inițiază controlul averii magistratului de la Judecătoria Chișinău Roman Pascari

Sursa: Roman Pascari/Facebook

Autoritatea Națională Anticorupție (ANI) a inițiat controlul averii și a intereselor personale ale judecătorului de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Roman Pascari.

Potrivit unui act de inițiere emis joi, 13 iulie, ANI a înregistrat în luna iunie o sesizare în privința magistratului, cu privire la respectarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.

Conform sesizării, „se solicită inițierea controlului averii și a intereselor personale în privința lui Roman Pascari, judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, deoarece acesta împreună cu soția sa au obținut active sub formă de bunuri imobile în mun. Chișinău valoarea cărora ar depăși veniturile declarate”.

Astfel, la etapa de verificare prealabilă, inspectoarea de integritate a analizat declarațiile de avere și interese personale ale subiectului declarării Roman Pascari, generate de sistemul informațional de stat e-Integritate, și s-a stabilit că Roman Pascari a dobândit bunuri imobile și mobile care au fost semnalate de către autorul sesizării.

Roman Pascari a ajuns magistrat la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău în august 2015, fiind numit pentru un termen de cinci ani, până atunci exercitând profesia de avocat. Din 1 ianuarie 2019 a fost desemnat judecător specializat în materie de drept civil la Judecătoria Chişinău, sediul Centru.

În octombrie 2016, el a dispus ca judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant după ce ar fi acceptat 200 de dolari de la un participant într-un dosar pe care-l avea în gestiune, dar declarat nevinovat ulterior, definitiv şi irevocabil, să-i fie achitat un prejudiciu moral în valoare de 200 de mii de lei, plus alţi 576 de mii de lei – plata salariului pentru perioada în care a lipsit forţat de la serviciu, dar şi prejudiciul material pentru asistenţa juridică.