Principală  —  IMPORTANTE   —   Amenzile judiciare aplicate avocaților socialistului…

Amenzile judiciare aplicate avocaților socialistului Igor Dodon, anulate de un alt complet de judecată de la CSJ

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au examinat luni, 20 martie, recursurile asupra amenzilor judiciare aplicate avocaților ex-președintelui Igor Dodon, cercetat de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”. Judecătorii au decis anularea încheierilor instanței de judecată prin care apărătorilor lui Dodon le-au fost aplicate amenzi judiciare, anunță Procuratura Anticorupție (PA).

„Totodată, informăm că unul din judecătorii completului a semnat o opinie separată. Decizia motivată va fi pronunțată la 27 martie 2023 și plasată pe site-ul Curții Supreme de Justiție”, menționează reprezentanții PA.

La sfârșitul lunii februarie, PA anunța că avocații lui Dodon au fost sancționați cu amendă judiciară în mărime de 1000 lei fiecare, cu informarea Uniunii Avocaților și Ministerului Justiției, pe motiv că aceștia au înaintat cerere de recuzare a procurorului în mod repetat cu „rea-credinţă şi în mod abuziv, cu scopul de a tergiversa procesul”.

Pe 16 martie curent, magistrații CSJ au admis demersul procurorilor de prelungire a măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile în privința lui Igor Dodon.

Reprezentanții PA au declarat anterior pentru Ziarul de Gardă că Igor Dodon a solicitat încuviințarea pentru a părăsi R. Moldova, în perioada 31 martie – 10 aprilie 2023, pentru a efectua un pelerinaj la o mănăstire din Grecia.

„Procurorul a solicitat respingerea cererii, deoarece este neîntemeiată, nu au fost prezentate probe prin care s-ar demonstra situația personală excepțională a inculpatului Dodon Igor de a părăsi țara. Pronunțarea hotărârii referitor la cerere a fost amânată pentru 24 martie 2023”, susțin reprezentanții PA.

Pe 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.