Principală  —  IMPORTANTE   —   A fost sau nu reținut,…

A fost sau nu reținut, iar apoi eliberat fratele lui Igor Dodon la Moscova? Ce (nu) spune Procuratura Generală

Alexandru Dodon, fratele ex-președintelui Dodon

Alexandru Dodon, fratele fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, ar fi fost reținut pe 17 ianuarie de către autoritățile ruse, iar la scurt timp – eliberat. Un anunț în acest sens a fost făcut de liderul formațiunii politice „Partidul Nostru”, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, în cadrul unei conferințe de presă.

Solicitată de Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Violina Moraru, a declarat că „Procuratura Generală nu dispune de informații pe cazul dat”.

Potrivit lui Usatîi, fratele lui Dodon ar fi fost reținut la cererea autorităților de la Chișinău, iar la scurt timp ar fi fost eliberat din motiv că ar deține cetățenia rusă.

„(…) Pe fratele lui Dodon l-au reținut alaltăieri la Moscova. L-au ținut până noaptea târziu (…). După cum am înțeles, el a fost reținut în baza căutării din partea autorităților din R. Moldova și l-au eliberat noaptea în baza faptului că este cetățean al Federației Ruse, dar cetățenii Federației Ruse, dacă este mandat de arestare din alt stat, automat sunt eliberați pentru că Constituția Rusiei nu prevede extrădarea propriilor cetățeni (…)”, a afirmat Usatîi.

Între timp, Igor Dodon a declarat pentru Jurnal TV că fratele său „a dormit acasă în ultimele săptămâni și ultimele zile”

„Nu am așa informații. Știu că fratele meu a dormit acasă în ultimele săptămâni și ultimele zile. Eu nu am contact cu el, pentru că este figurant într-un dosar penal. Dar din ceea ce cunosc, nu este nicio problemă și nu a fost reținut. El are cetățenia Rusiei și muncește la Moscova. De ici au fost trimise solicitări din partea instanțelor, dar mai multe detalii nu cunosc”, spus Igor Dodon pentru Jurnal TV.

ZdG a scris anterior că, în decembrie 2019, Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon, a făcut primul pas spre lansarea sa oficială în afaceri pe teritoriul R. Moldova. Alexandru Dodon figura în actele Agenției Servicii Publice drept unic fondator al firmei „Agrofactory” SRL, având activități declarate în agricultură. SRL-ul a fost înregistrat la Sadova, localitatea de baștină a fraților Dodon, și avea un capital social de 10 mii de lei. În 2016, an în care fratele său devenea președinte, oficial, familia Alexandru și Ecaterina Dodon raporta un venit cumulat de doar 120 de mii de lei, bani obținuți de cei doi soți doar din salarii.