Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Volodimir Zelenski întreprinde o vizită…

Volodimir Zelenski întreprinde o vizită în SUA. Este prima călătorie în străinătate de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat miercuri dimineața, 21 decembrie, că întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite. Este pentru prima dată de la începutul războiului când președintele ucrainean pleacă din țară.

Zelenski urmează să aibă o întrevedere cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. De asemenea, președintele Ucrainei va ține un discurs în Congresul SUA și va avea mai multe întrevederi bilaterale cu oficiali americani.

Potrivit Reuters, care citează un reprezentant al administrației prezidențiale americane, vizita lui Zelenski în SUA are loc la invitația președintelui american, Joe Biden.

„Vizita lui Zelenski subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina pe tot parcursul ei, inclusiv prin acordarea de asistență economică, umanitară și militară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Carine Jean-Pierre.

Pe 11 decembrie, președintele american Joe Biden a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, reafirmând sprijinul Washingtonului pentru Kiev, a precizat Casa Albă.

Biden a subliniat „sprijinul constant al SUA pentru apărarea Ucrainei, în timp ce Rusia își continuă atacurile asupra infrastructurii critice a Ucrainei”, se mai spune în comunicatul de presă al Casei Albe.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a semnat, pe 9 mai, o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina. Este vorba despre legea „Lend-lease”, care va funcționa similar cu legea Lend-Lease din cel de-al Doilea Război Mondial, când Statele Unite au furnizat aliaților săi arme, echipamente militare și alimente.

Potrivit proiectului de lege, președintele Statelor Unite „poate autoriza guvernul să împrumute sau să închirieze active de apărare Ucrainei și altor țări est-europene afectate de invazia Ucrainei de către Rusia, pentru a ajuta la întărirea apărării acestor țări și pentru a proteja civilii de potențiale atacuri sau agresiune continuă din partea Rusiei”. Astfel, legea respectivă presupune nu doar livrare de armament, ci oferirea ajutoarelor sub orice formă, în funcție de necesitățile Ucrainei.