Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Viktor Orbán a trimis o…

Viktor Orbán a trimis o scrisoare secretă liderilor UE după vizita la Moscova

Foto: Profimedia

Premierul ungar Viktor Orbán a scris o scrisoare confidențială pe care a trimis-o președintelui Consiliului European Charles Michel și liderilor UE după vizita sa la Moscova, în care a făcut un „rezumat” al discuțiilor pe care le-a avut cu Vladimir Putin, scriu mai multe publicații ucrainene.

Scrisoarea este datată 5 iulie și ar fi fost trimisă din Azerbaidjan, unde Viktor Orbán a ajuns după vizita la Moscova, potrivit publicațiilor Ukrainska Pravda și Sistema, un proiect de jurnalism de investigație, care au văzut documentul, scrie digi24.ro.

În scrisoare, premierul ungar insistă asupra faptului că „nu a prezentat nicio propunere și nu a exprimat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei la Moscova și că orice afirmații contrare sunt „nefondate”.

În legătură cu discuția pe care a avut-o cu Putin, Viktor Orbán a scris că atitudinea liderului de la Kremlin față de situația de pe front „diferă semnificativ de înțelegerea președintelui Zelenski”.

„Putin nu a menționat în niciun fel pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă estimează pierderile lunare ale forțelor ucrainene la 40.000 – 50.000 de soldați, care au crescut și mai mult în ultimele săptămâni. Prin urmare, el [Putin] a fost surprins că președintele ucrainean a respins propunerea de încetare temporară a focului”, a mai scris Orban, potrivit surselor citate.

Cifrele prezentate de Putin sunt mult diferite de cele anunțate în februarie de Volodimir Zelenski, care vorbea de 31.000 de soldați ucraineni uciși, sau de rapoartele SUA, care vorbeau de 70.000 de morți și 120.000 de răniți în 2023.

În scrisoare se mai precizează că Putin este pregătit să ia în considerare o posibilă încetare a focului, care „nu va servi ca o redistribuire și reorganizare sub acoperire a forțelor ucrainene”.

Scrisoarea continuă spunând că Moscova este pregătită să facă „schimb de opinii” cu privire la așa-numita propunere de pace înaintată de China și Brazilia. Această „propunere” prevede „discuții de pace” între Ucraina și Rusia și nu face nicio referire la necesitatea de a restabili integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

În continuarea documentului, Orbán a repetat argumentele sale potrivit cărora „Europa are nevoie de pace” pentru prosperitate economică și că șansele de pace sunt în scădere, „deoarece canalele diplomatice sunt blocate și nu există un dialog direct între părți”, mai scrie Ukrainska Pravda.

În final, Orbán consideră că Statele Unite nu vor putea da dovadă de „leadership politic” pe această temă în următoarele luni din cauza alegerilor prezidențiale din noiembrie, astfel încât este necesar să se ia în considerare lansarea unei „inițiative europene” în spiritul „autonomiei strategice”.