Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Zelensky, discurs în Parlamentul…

VIDEO Zelensky, discurs în Parlamentul italian: „Pentru noi, Kievul e la fel de important cum e pentru voi Roma. Kievul este la limita supraviețuirii”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky s-a adresat marți, 22 martie, deputaților italieni și le-a cerut să nu mai permită accesul rușilor în zonele turistice din țară și să crească presiunea și sancțiunile asupra Rusiei.

Zelensky a făcut comparaţie între Kiev şi Roma, arătând că şi capitala Ucrainei, la fel ca Roma şi ca toate oraşele din lume, merită să trăiască în pace.

„Imaginaţi-vă Genova distrusă, din care oamenii încearcă să scape, să plece cu autobuzul cu maşina, încercând să ajungă într-un loc în siguranţă. (…) Pentru noi, Kievul este la fel de important cum este pentru voi Roma. Kievul este la limita supravieţuirii. Kievul merită să trăiască în pace, la fel cum Roma merită să trăiască în pace, la fel ca orice alt oraş din lume”, a declarat președintele ucrainean. 

„Ucraina pentru Rusia este o poartă către Europa, vor să treacă de această poartă, dar nu ar trebui să poată”, a afirmat Zelensky.

„Nu fiţi locul lor în care merg în vacanţă criminalii. Blocaţi-le toate proprietăţile imobiliare, toate iahturile, toate conturile bancare!  Îngheţaţi-le toate bunurile. Faceţi-i să folosească influenţa numai pentru pace, pentru ca într-o zi să se poată întoarce în Italia. Impuneţi mai multe sancţiuni Rusiei, embargo total asupra schimburilor comerciale, inclusiv în ceea ce priveşte petrolul”, a adăugat Zelensky.

Deputații italieni au transmis susținerea poporului italian față de Ucraina.

A 27-a zi de război în Ucraina a început cu explozii puternice în Harkov. Rusia nu pare să fi făcut progrese majore, spun analiștii militari, deși continuă să bombardeze principalele orașe ale țării pe care a invadat-o. În Herson, militarii ruși au deschis focul asupra ucrainenilor care protestau.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.