Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ România: Guvernul Cîțu a…

VIDEO România: Guvernul Cîțu a fost demis. Au votat 281 de parlamentari moțiunea de cenzură

Foto: INQUAM Photos/George Calin

Moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat (PSD) este dezbătută și votată marți, 5 octombrie, în plenul reunit al Parlamentului. Ședința a început puțin după ora 12:00. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Ultimele calcule arată că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi, scrie Digi 24.

ACTUALIZARE 15:07: Votul s-a încheiat. Peste 280 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură. Potrivit numără Potrivit numărătorii paralele făcute de partide, Guvernul va fi demis cu 281 de voturi.

Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a deschis ședința de plen reunit în care va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîțu. La începutul ședinței, Orban a făcut apel la colegi să poarte masca de protecție, în condițiile în care liderul AUR, George Simion, a intrat în plen fără mască.

„Dragi români, astăzi a murit moralitatea. Moțiunea PSD, cel mai mare inamic, este susținută și votată de Uniunea Salvați România (USR). Așa zișii reformiști s-au aliat cu PSD și cu extremiștii. Dragi români, ați foști trădați. S-au făcut frați cu PSD pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă și i-a împiedicat să se joace cu viețile românilor. Am fost prea indulgent cu incompetența și amatorismul acestor miniștri. Trebuia să îi demit mai devreme. Am tolerat o echipă de incompetenți pentru voi dragi români, că poate fac reforme. Nu voi mai permite așa ceva”, a declarat premierul României, Florin Cîțu, în plenul Parlamentului.

Planul liberalilor, în cazul în care moțiune de cenzură trece, este să forțeze învestirea unui guvern minoritar condus tot de Florin Cîțu. Astfel, varianta de lucru la Partidul Național Liberal (PNL) este ca președintele României, Klaus Iohannis, să propună după consultări un premier de sacrificiu, care să fie respins de Parlament, urmând ca a doua propunere de premier să fie Cîțu, scrie sursa citată.

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură adună aproximativ 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât majoritatea necesară (234) pentru demiterea Guvernului Cîțu.

  • PSD – 157 de parlamentari
  • PNL – 134 de parlamentari
  • USR – 80 de parlamentari
  • AUR – 43 de parlamentari
  • UDMR – 29 de parlamentari
  • Minorități – 18 parlamentari
  • Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
  • PSD – USR – AUR – 280 de parlamentari

Scenarii posibile după votul de marți

După votul de marți sunt luate în calcul mai multe scenarii posibile. Liberalii au discutat o parte dintre acestea, iar planul pare făcut astfel încât propunerea de premier să rămână Florin Cîțu. De altfel, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că alegerea liberalilor pentru funcţia de premier pe scurtă, medie şi lungă durată este Florin Cîţu.

O variantă pentru liberali ar fi ca după demiterea guvernului să forțeze noua coaliție PSD-USR-AUR să facă o nominalizare de premier. Astfel, cel puțin la nivel declarativ, la consultările de la Cotroceni PNL va merge fără o propunere de premier, astfel încât după ce președintele constantă că partidele care au dărâmat guvernul nu s-au înțeles pentru desemnarea unui premier să îl poată propune tot pe Florin Cîțu.