Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Președintele Volodimir Zelenski a…

VIDEO Președintele Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului de lângă Bahmut, un punct fierbinte al luptelor din estul Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zekenski, a vizitat pozițiile militare ucrainene de pe linia frontului din apropierea orașului Bahmut, aflat sub asediu în estul țării. În timpul vizitei sale, Zelenski a ascultat „rapoarte privind situația operațională și desfășurarea ostilităților pe linia frontului”, scrie Hromadske, cu referire la un comunicat al Biroului Președintelui Ucrainei.

De asemenea, Zelenski s-a întâlnit cu militari ucraineni și a ținut un moment de reculegere în memoria celor căzuți în război.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, în estul țării noastre, în Donbas, și să îi premiez pe eroii noștri, să vă mulțumesc, să vă strâng mâna. Vă mulțumesc pentru că ați protejat statul, suveranitatea, estul Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Zelenski a înmânat distincții de stat. Un artilerist, căpitanul Ilia Vergun, care are titlul de Erou al Ucrainei, a primit Ordinul Steaua de Aur. Acesta luptă pentru apărarea Ucrainei din 24 februarie 2022. Vergun a condus batalioanele antitanc în timpul eliberării localității Trostianeț, regiunea Sumî, și a participat la reținerea trupelor ruse în direcția Izium. Unitățile aflate sub conducerea directă a lui Vergun au distrus un număr mare de vehicule rusești, potrivit Biroului Președintelui Ucrainei.

De asemenea, Zelenski a vizitat militarii răniți de la un spital din regiunea Donețk. El a discutat cu militarii și le-a înmânat distincții.

Vizita anterioară a lui Zelenski la Bahmut a avut loc la 20 decembrie 2022. Atunci, luptătorii i-au înmânat președintelui steagul ucrainean și l-au rugat să îl transmită Congresului SUA. Zelenski a transmis drapelul în timpul vizitei sale la Washington, de la sfârșitul lunii decembrie 2022.

Lupta pentru Bahmut

Reprezentanții armatei ucrainene susțin că gruparea Wagner rămâne principala forță de asalt a rușilor în zona Bahmut. „Timp de opt luni, militarii Wagner au fost carne de tun”, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene, Serghei Cerevatîi.

Comandantul forțelor terestre, Aleksandr Sîrski, a declarat că dacă Bahmutul va fi capturat, rușii „vor avea mâinile libere” și vor putea lansa „o ofensivă pe scară largă”. La 14 martie, în cadrul unei reuniuni a Statului Major al Comandantului Suprem Suprem, conducerea militară și politică de vârf a Ucrainei a pledat în comun pentru menținerea în continuare a apărării orașului Bahmut.