Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Președintele ucrainean Volodimir Zelenski,…

VIDEO Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, decorat de șeful statului francez cu ordinul „Legiunea de Onoare”

Sursa foto: Reuters

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a acordat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Paris, cu ordinul „Legiunea de Onoare”. Premiul este cea mai înaltă distincție pe care un președinte francez o poate acorda unui alt șef de stat.

„Omagiu Ucrainei și poporului său. Îți mulțumesc, dragă Volodimir, pentru curajul și angajamentul tău”, a afirmat șeful statului francez într-o postare pe Twitter.

Anterior, Macron i-a spus lui Zelenski că Franța este „hotărâtă” să ajute Ucraina în război. „Suntem alături de Ucraina. Țara poate conta pe Franța și pe aliații săi pentru a câștiga războiul, Rusia nu ar trebui și nu va câștiga războiul”, a spus el.

Macron a mai menționat că Franța va continua să ofere sprijin militar Ucrainei, iar Parisul se va adapta la nevoile Kievului. „Ucraina poate conta pe noi pentru a construi pacea”, a declarat liderul francez, vorbind alături de Zelenski și cancelarul german Olaf Scholz.

La rândul său, șeful statului francez a afirmat că Franța și Germania au oportunitatea de a schimba „jocul” în războiul provocat de Rusia în ucraina, fără a ezita să livreze arme grele și avioane de luptă moderne Ucrainei.

Țările occidentale și-au extins angajamentele de ajutor militar pentru Ucraina în acest an cu promisiuni de sute de tancuri și vehicule blindate, precum și arme cu rază lungă de acțiune, dar au refuzat până acum să livreze avioane de luptă fabricate de Occident.