Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Mai multor deținuți ruși,…

VIDEO Mai multor deținuți ruși, implicați în războiul din Ucraina, le-au fost anulate toate dosarele penale. Șeful mercenarilor Wagner: „Societatea trebuie să-i trateze cu cel mai mare respect”

Șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit și „bucătarul lui Putin”, a anunțat că primul grup de deținuți, implicat în războiul din Ucraina, și-a încheiat contractul de șase luni. Deținuților le-au fost anulate toate dosarele penale. Declarația a fost făcută pentru agenția RIA Novosti, afiliată Kremlinului, care a publicat o înregistrare video în care Prigojin îi felicită pe foștii deținuți.

„Societatea ar trebui să-i trateze cu cel mai mare respect, iar ei nu ar trebui să încalce legea. (…) Ar trebui să se înțeleagă că ei sunt membri cu drepturi depline ai societății. (…) Nu comiteți ilegalități, poliția trebuie să vă trateze cu respect”, le-a spus Prigojin luptătorilor Wagner.

Foștii deținuți, ai căror fețe sunt blurate în înregistrarea publicată de RIA Novosti, au declarat că vor să revină pe frontul din Ucraina.

„Vrem să revenim, să ducem până la capăt ceea ce am început. Aceasta nu mai este o muncă simplă, ci este viața noastră. Noi vom reveni în (Ucraina n. red.)”, au declarat mai mulți luptători Wagner.

Organizația de mercenari instituită de Rusia, cunoscută drept grupul Wagner, este de fapt o rețea de companii și de grupuri, mai degrabă, decât o singură entitate. Grupul Wagner este finanțat și condus de Evgheni Prigojin, un afacerist din cercul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Luptătorii Wagner, recrutați inclusiv din rândul deținuților ruși, sunt acuzați încă din 2014 că servesc din umbră interesele regimului președintelui rus Vladimir Putin şi că au comis abuzuri în numeroase zone de conflict, în special în Siria, Ucraina şi în mai multe țări africane.

În martie 2022, autoritățile ucrainene anunțau că mercenarii grupului Wagner planificau o tentativă de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a prim-ministrului Denis Șmîgal. Într-un interviu pentru CNN, consilierul ministrului ucrainean al Apărării, Markian Lubkivski, a declarat că probele care confirmă tentativa de asasinat a conducerii Ucrainei au fost prezentate Curții Internaționale de Justiție

În prezent, luptătorii Wagner se află în fruntea asaltului neîncetat asupra orașului Bahmut, la care iau parte și trupele regulate ale Moscovei. La sfârșitul anului 2022, Evgheni Prigojin anunța că organizația paramilitară Wagner ia în calcul să recruteze femei deținute în închisorile rusești şi să le trimită să lupte în Ucraina, după ce a procedat în mod similar şi cu bărbații.