• VIDEO/ GPS trackere, notă diplomatică, vin moldovenesc și o „întâlnire prietenească”. Noi detalii în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus

  VIDEO/ GPS trackere, notă diplomatică, vin moldovenesc și o „întâlnire prietenească”. Noi detalii în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus
  de
  22 aprilie 2021 | 17:42

  Acum două săptămâni, echipa slidstvo.info, împreună cu RISE Moldova, au publicat o anchetă în cazul răpirii în R. Moldova a fostului judecător ucrainean Mykola Chaus. Jurnaliștii au constatat atunci că serviciile secrete ucrainene ar putea fi implicate în această operațiune, transmite portalul slidstvo.info. Urmează noi detalii și documente la acest subiect.

  Răpirea în sine a fost organizată într-un mod dubios, iar organizatorii și executorii au lăsat numeroase amprente ale „muncii” lor în Moldova. Kievul oficial neagă orice implicare în operațiune, iar forțele de ordine moldovenești nu au finalizat încă investigharea cazului.

  GPS trackere și vin

  În urmă cu aproape 3 săptămâni, fostul judecător ucrainean, Mykola Chaus, care se ascundea la Chișinău de poliția ucraineană de mai bine de patru ani, fiind în Moldova, a dispărut. În 2016, Chaus a fost cercetat penal în Ucraina sub acuzații de luare de mită în sumă de 150.000 de dolari. Judecătorul a ascuns banii în borcane de sticlă,  îngropate în curtea casei sale. Având în acel moment imunitate judiciară, el nu a fost reținut și a fugit din Ucraina. După cum relatase anterior slidstvo.info, în 2016, șeful gărzii prezidențiale a lui Petro Poroshenko și serviciile speciale ucrainene l-ar fi putut ajuta pe Chaus să părăsească Ucraina.

  În prezent, oamenii legii din R. Moldova dau de înțeles că Chaus ar fi fost returnat Ucrainei, dar nu se cunoaște nimic despre locul aflării acestuia. Potrivit datelor de care dispune. Conform datelor slidstvo.info, poliția moldovenească verifică implicarea a circa două duzini de ucraineni în răpirea fostului judecător.

  După cum a raportat mai devreme aceeași sursă, printre cei implicați în răpirea fostului judecător ar exista cel puțin două persoane înrudite cu Direcția principală de informații din Ministerul Apărării. Vorbim despre ucrainenii Yuriy Kovalenko și Andriy Kutsenko. Se presupune că cel din urmă ar fi folosit un pașaport fals pentru a ajunge în Moldova.

  Conform noilor documente consultate de slidstvo.info și RISE Moldova, Yuri Kovalenko a sosit în Moldova la mijlocul lunii martie. Bărbatul s-a stabilit într-un hotel din Chișinău. Pe 17 martie, a închiriat o mașină Hyundai, de culoare roșie. Dar, probabil, nu a ținut cont de faptul că mașina închiriată era dotată cu GPS-tracker – un dispozitiv care înregistrează toate mișcările mașinii. În general, aceasta este o practică obișnuită în cazul acestui fel de afaceri. Astfel, oamenii legii au stabilit itinerarul deplasării lui Yuri Kovalenko prin Chișinău, constatând că mașina închiriată ajunsese de mai multe ori la casa în care locuia ex-judecătorul ucrainean, rămânând acolo timp de câteva ore. Vizite au avut loc inclusiv în ajunul răpirii ex-judecătorului.

  Yuri Kovalenko a părăsit Moldova pe 21 martie. Dar s-a întors peste 3 zile. În același timp, un alt ucrainean, care are legături cu serviciile secrete ucrainene, a intrat în Moldova. El a folosit un pașaport de acoperire, în care figura numele Andriy Kutsenko. Timp de 8 zile – până în ziua răpirii lui Chaus – bărbații schimbau periodic locurile de cazare din Chișinău. Astfel, fețele lor sunt înregistrate pe camerele de supraveghere din cel puțin 6 locații.

  GPS tracker-ul a mai arătat că Yuriy Kovalenko a vizitat periodic un magazin de vinuri din Moldova. Nu este clar scopul acestor vizite. 

  Mașina ambasadorului

  Mykola Chaus a fost răpit la prânz, pe 3 aprilie, fiind transportat inițial cu un Ford alb, vechi. Potrivit poliției din R. Moldova, acesta fusese transferat într-un Mercedes, iar ceva mai târziu – într-un alt automobil aparținând Ambasadei Ucrainei în Moldova. Camerele de supraveghere au înregistrat o mașină cu numere de înmatriculare diplomatice, îndreptându-se spre granița cu Ucraina. Jurnaliștii au reușit să obțină un video din orașul de frontieră Otaci, unde se vede cum, la 15.30, mașina ambasadei se află la punctul de control. Mașina a părăsit Moldova la 15:40. La volan era Serhiy Smetanyuk, atașat militar al Ambasadei Ucrainei. Jurnaliștii l-au contactat, dar imediat ce bărbatul a aflat despre răpirea lui Chaus, a închis telefonul.

  La doar câteva minute, după mașina ambasadorului, cei doi ucraineni care, conform datelor slidstvo.info, sunt conectați cu Direcția principală de informații a Ministerului Apărării, au părăsit țara mergând pe jos. De asemenea, am reușit să găsim un video în care persoane precum Yuri Kovalenko și Andriy Kutsenko ajung la punctul de control de la frontieră. În aceeași zi, un alt grup de ucraineni, cercetați pentru implicare în răpirea judecătorului Chaus, a părăsit Moldova. 
  Jurnaliștii i-au contactat pe cei implicați în această poveste. Yuri Kovalenko a confirmat că a plecat în Moldova în martie, dar nu a explicat scopul. Andriy Kutsenko a refuzat să comunice cu noi și ulterior și-a șters informațiile despre el din rețelele de socializare.

  Reacția Kievului oficial

  Mașina ambasadorului, în care, potrivit oamenilor legii din R. Moldova, a fost transportat Mykola Chaus, s-a întors mai târziu la Chișinău. Săptămâna aceasta, jurnaliștii de la RISE Moldova au constatat că mașina e pe teritoriul Ambasadei Ucrainei.

  Oamenii legii din R. Moldova, imediat după răpirea fostului judecător, au identificat un cerc de persoane care ar putea fi implicate în această infracțiune. În special, au existat întrebări adresate angajatului Ambasadei Ucrainei, Serghei Smetanyuk. Am primit documente care confirmă faptul că partea moldovenească s-a adresat Ucrainei cu o notă diplomatică, solicitând să-i ridice imunitatea diplomatică și să permită acțiuni de investigație cu mașina ambasadei în care ar fi fost răpit Chaus. „Ministerul (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, n.r.) solicită consimțământul pentru desfășurarea de proceduri penale la fața locului, căutarea și colectarea probelor într-un automobil Toyota RAV 4, deținut de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova”, se arată în document. Dar, până în prezent, Ucraina nu a dat un astfel de acord, acceptând doar o „întâlnire prietenească” a lui Serhiy Smetanyuk cu reprezentanți ai părții moldovenești, exclusiv pe teritoriul Ambasadei Ucrainei, care și-a confirmat disponibilitatea de a coopera cu oamenii legii. Autoritățile ucrainene își neagă oficial implicarea în răpirea lui Chaus din Moldova. slidstvo.info a trimis o cerere Biroului Procurorului General al Ucrainei prin care a întrebat dacă a fost organizat un grup comun de anchetă moldo-ucrainean. Până la momentul publicării, nu am primit vreun răspuns. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene

  Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) au emis luni, 17 mai, o notă informativă prin care anunță că ministrul interimar al afacerilor externe și integrării e…
  R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene

  FOTO/ Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

  Israel anunță că bombardamentele sale aeriene au ucis un comandant militant palestinian de rang înalt în Gaza și au distrus tuneluri folosite de Hamas. Grupările islamiste au reînnoit atacurile cu rachete asupr…
  FOTO/ Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

  Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

  Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au emis luni, 17 mai, un comunicat de presă prin care anunță că în perioada 7-13 mai, inspectorii Subdiviziunilor Teritoriale/Municipale pen…
  Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Maxim Potîrniche, fotbalist la Naționala Moldovei, care evoluează la clubul FC Petrocub, a venit luni, 17 mai, cu o adresare către președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) Leonid Oleinicenco în care…
  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Peste opt mii de moldoveni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. R. Moldova se apropie de pragul de 243 de mii de doze de vaccin anti-COVID administrate

  Un număr de 8 053 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, conform datelor prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Astfel, R. Moldova a depășit lun…
  Peste opt mii de moldoveni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. R. Moldova se apropie de pragul de 243 de mii de doze de vaccin anti-COVID administrate