Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Franța: Proteste împotriva reformei…

VIDEO Franța: Proteste împotriva reformei privind vârsta de pensionare. Aproximativ 200 de persoane au fost arestate. Un polițist a fost rănit

Sursa foto: Getty Images

Peste 780 mii de francezi au ieșit în stradă luni, 1 mai, pentru a protesta împotriva reformei privind vârsta de pensionare promulgată anterior de președintele francez Emmanuel Macron. Manifestanții au aruncat cu cocktailuri Molotov în forțele de ordine, au incendiat magazine și au distrus stații de autobuz. În urma acțiunilor violente din Paris, un polițist a fost grav rănit, scrie Reuters.

Proteste violente au avut loc în orașele Paris, Lyon și Nantes, unde mai multe mașini au fost incendiate. Aproximativ 200 de persoane au fost arestate în ultimele 24 de ore, din cei aproximativ 782.000 de oameni care au ieșit în stradă, potrivit Ministerului de Interne al Franței.

Macron a majorat luna trecută vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, în pofida grevelor multisectoriale, într-o măsură care i-a dus popularitatea aproape de minimele record înregistrate în timpul crizei „vestelor galbene” din 2018-2019.

Reforma a evidențiat nemulțumirea față de un președinte perceput de mulți ca fiind „distant și indiferent față de greutățile lor zilnice”, iar în timpul unor întâlniri cu cetățenii a fost întâmpinat cu huiduieli.

Sondajele de opinie arată că o majoritate substanțială a francezilor se opune creșterii vârstei de pensionare.

„Executivul nu poate guverna fără sprijinul poporului său”, a declarat Sophie Binet, liderul Centralei Sindicale CGT.

Binet a declarat că CGT nu a decis încă dacă va participa la discuțiile cu guvernul pe alte probleme legate de sectorul muncii, cum ar fi salariile și condițiile de muncă.

Sursa foto: Getty Images