Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Declarațiile fostului comandant al…

VIDEO Declarațiile fostului comandant al trupelor SUA în Europa pentru presa din România: „Scenariul unui atac al Rusiei în R. Moldova era posibil în primele zile de război, acum e puţin probabil”

Scenariul unui atac al Rusiei în R. Moldova era posibil în primele zile de război, dar acum e puţin probabil, din cauză că ruşii nu au reuşit să ajungă nici măcar la Odesa. Declarația a fost făcută de către generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa, într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate Ştirilor TVR.

„Atâta timp cât Vladimir Putin sau alţi oameni ca el deţin controlul, ei vor continua să folosescă forţa pentru obţine tot ce îşi doresc. Asta e ceea ce ei au făcut întotdeauna, aşa cum oamenii din România ştiu deja. Faceţi tot ceea ce puteţi pentru a moderniza nu doar armata, ci şi societatea. Trebuie să învăţăm cum să nu fim divizaţi de fake news şi dezinformări, să reconstruim încrederea unii în ceilalţi. Acesta e modul în care trebuie să vă apăraţi de autocraţii ca Rusia„, a declarat generalul Frederick Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa, pentru Știrile TVR.

Generalul american crede că în primele zile de război exista un pericol pentru R. Moldova.

Cred că este puţin posibil ca ruşii să ajungă la Odesa, dacă nu ajung la Odesa este puţin posibil că vor încerca să intre în Republica Moldova. Ei, ruşii, au soldaţi acolo în Transnistria, câţiva, poate 2.000 sau aşa ceva. Nu cred că vor fi capabili să îi folosească, dacă ruşii nu vor putea ajunge la Odesa. (…) Suspectez că este o posibilitate şi poate că au planificat să facă asta în primele zile, dar pare puţin probabil acum„, spune Ben Hodges.

În context, oficialul a declarat că Turcia va avea un rol cheie în regiune.