VIDEO/ Cel puțin 49 de persoane au murit în urma atacurilor armate la moscheile din Noua Zeelandă

Cel puțin 49 de persoane au murit, iar alte 48 au fost rănite în urma atacurilor armate la două moschei din Noua Zeelandă. Forțele de ordine susțin că au reținut deja patru persoane suspecte, printre care se numără și un tânăr de 28 de ani, care s-a filmat în timp ce împușca oamenii care se aflau la rugăciune în una dintre moschei.

Reuters scrie că tânărul, care susține că se numește Brenton Tarrant, a difuzat live pe Facebook atacul de la una dintre moschei, asta după ce a publicat un manifestat împotriva imgranților, numidu-i „invadatori”. Înregistrarea video arată cum atacatorul intră în moschee și trage la întâmplare în oamenii care se rugau.

Un martor ocular a relatat că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute.

Foto: dailymail.co.uk

În aceeași perioadă de timp a avut loc și un alt atac armat, la o altă moschee, unde alte șapte persoane au fost ucise, precizeazcă Dailymail.

În manifestul publicat de atacator, acesta susține că a fost inspirat de alte atacuri armate. Acesta precizează că nu agreează musulmanii și îi urăște pe cei care s-au convertit în această religie, numindu-i „trădători de sânge”. Atacatorul a mai scris că a planificat atacul timp de doi ani și că este susținătorul lui Donald Trump, ca „simbol al identității albe reînnoite și al scopului comun”. În manifest se mai precizează că scopul atacului armat a fost de „a reduce în mod direct numărul imigranților în țările europene”. Acesta a spus că Noua Zeelandă nu a fost „alegerea lui inițială” pentru atac, însă această locație va demonstra că „nicăieri în lume nu este sigur”.

„Trebuie să asigurăm existența poporului nostru și un viitor pentru copii albi”, a mai scris acesta.

În una dintre imaginile publicate de mass-media, se poate observa că pe armele sale erau inscripționate mai multe nume, printre care și a lui Ștefan cel Mare, dar și al lui Șerban Cantacuzino, domnitor al Țării Românești. Realitatea precizeză că atacatorul ar fi fost obsedat de istoria conflictelor dintre statele creștine europene și Imperiul Otoman. Pe armele atacurilor sunt inscripționate și numele altor comandanți crești, care au luptat împotriva armatelor otomane.

Premierul Noii Zeelande a declarat că gradul de alertă la adresa securităţii naţionale a fost ridicat la nivelul doi de risc .

Foto: dailymail.co.uk
Foto: Sky News

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *