Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Victimele de la Kerci, petrecute…

Victimele de la Kerci, petrecute pe ultimul drum: „Orașul a fost împărțit în ce a fost înainte de tragedie și după”

Un material de pe Hromadske

În piața principală din Kerci, în Crimeea anexată, oamenii și-au luat rămas bun de la studenții și profesorii Colegiului Politehnic care au murit în urma atacului sângeros din 17 octombrie.

Corpurile neînsuflețite ale celor decedați au fost aduse în Piața Lenin din oraș. Ceremonia de înmormântare a început la ora 10:00, ora locală.

Primii au vorbit reprezentanți ai autorităților locale și așa-numitul șef al Crimeei, Serghei Aksenov.

Șeful „administrației” orașului Kerci, Serghei Borozdin, a spus că moartea studenților și profesorilor a împărțit viața orașului în ce a fost înainte de tragedie și după.

„Ce se va întâmpla în continuare, depinde de noi. Trebuie să ne unim și  să ajutăm familiile să treacă peste această tragedie teribilă. Totul depinde de noi. Trebuie să fim împreună”, a spus Borozdin.

Aksenov a adăugat că nu doar istoria orașului Kerci, dar și istoria peninsulei este de azi înainte împărțită în „înainte de 17 octombrie” și „după”.

Oamenii au adus flori timp de aproximativ trei ore.

„Au fost prea mulți oameni care voiau să-și ia rămas bun. Am fost nevoiți să oprim ceremonia – rudele nu au rezistat presiunii emoționale”, afirmă Kerch. FM.

Potrivit așa-numitului vicepreședinte al administrației orașului Kerch, Dilyaver Melgaziyev, aproximativ 20 000 de persoane au participat la ceremonia de rămas bun, transmite agenția de presă TASS.

Suspectul în organizarea atacului, Vladislav Roslyakov, va fi îngropat două săptămâni mai târziu – după ce investigația va fi finalizată.

La ora 13:40, cadavrele morților au fost transportate din Piața Lenin către cimitirul orașului.

În după-amiaza zilei de 17 octombrie, la ora 12:00, ora locală, serviciile de urgență din Crimeea au primit informația că  la un colegiu politehnic de pe strada Voikov din Kerci a avut loc o explozie.

În primele ore, Comitetul de anchetă al Rusiei a recunoscut oficial incidentul drept un atac terorist și a deschis o cauză penală în temeiul articolului 205 din Codul penal al Federației Ruse. Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, Comitetul de Anchetă a declarat că a recalificat cazul și nu mai investighează ceea ce s-a întâmplat drept un atac terorist.