Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană respinge solicitarea Marii…

Uniunea Europeană respinge solicitarea Marii Britanii de renegociere a Acordului Brexit

Ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, a respins joi, 22 iulie, cererea Marii Britanii de a renegocia Acordul Brexit care reglementează comerțul cu Irlanda de Nord, respingând acuzațiile britanice de dogmatism european ca pe o „poveste înaltă”, scrie Reuters.

Marea Britanie a cerut miercuri un nou acord de la Uniunea Europeană pentru a guverna comerțul post-Brexit cu provincia britanică, spunând că are deja motive să se îndepărteze de părțile din acord pe care le-a încheiat cu Bruxelles doar anul trecut.

Londra acuză Bruxellesul că este prea purist sau legalist în interpretarea a ceea ce înseamnă acordul pentru unele bunuri care se mută din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Comisia Europeană (CE) a declarat joi că nu va renegocia acordul și nu va lucra la „soluții creative”, însă prima reacție din partea Franței a arătat că unele state membre devin nerăbdătoare cu Marea Britanie.

„Uniunea Europeană a dedicat zile și nopți în ultimii cinci ani pentru a găsi soluții pragmatice cu Regatul Unit”, a declarat Beaune pentru Reuters. „Narațiunea unei Europe rigide și dogmatice este o poveste înaltă.”

Franța a luat în mod constant o linie grea în negocierile privind Brexit, exprimând adesea cu voce tare ceea ce au spus alte state membre în mod privat.

Beaune, vedeta în creștere a guvernului francez, este un aliat apropiat al președintelui Emmanuel Macron. El a lucrat mai întâi ca consilier pentru Europa al lui Macron înainte de a fi numit ministru de cabinet și a urmat negocierile din Brexit din culise de la început.

„Lucrăm de luni de zile pentru ca protocolul solicitat de guvernul britanic și votat de parlamentul britanic să funcționeze”, a spus el.

„Putem lucra în continuare la soluții practice, dar nu golim protocolul substanței sale sau nu îl renegociem”, a adăugat el.

„Cum am putea renegocia cu un partener care nu își poate respecta propriile angajamente?” a spus Beaune.