Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană introduce roaming gratuit…

Uniunea Europeană introduce roaming gratuit pentru refugiații ucraineni

Imagine-simbol

24 de operatori de telefonie mobilă din UE și trei operatori de telefonie mobilă din Ucraina au semnat o declarație privind asigurarea unui roaming accesibil și gratuit în timpul apelurilor internaționale între UE și Ucraina, scrie unian.net.

„Declarația comună are ca scop furnizarea unui cadru mai stabil pentru a-i ajuta pe ucrainenii strămutați în Europa să rămână în contact cu familia și prietenii de acasă”, anunță Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei Europene, operatorii de telecomunicații au distribuit gratuit milioane de cartele SIM refugiaților din Ucraina. Mulți dintre refugiații care folosesc astfel de cartele SIM au reușit, de asemenea, să se folosească de posibilitatea de a efectua apeluri internaționale către Ucraina fără a plăti.

Declarația este deschisă, începând de astăzi, tuturor operatorilor de telecomunicații care doresc să o semneze. Aceasta va fi aplicabilă timp de trei luni, după care va fi revizuită în funcție de evoluția evenimentelor din Ucraina.

Ofensiva Rusiei asupra Ucrainei a perturbat viețile a milioane de ucraineni. Se estimează că 4,2 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului și s-au refugiat în țările vecine, în special, în Polonia, R. Moldova, Slovacia, Ungaria și România.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Pe 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. 

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.