Uniunea Europeană interzice utilizarea becurilor cu halogen

Consumatorii europeni nu vor mai găsi becurile clasice incandescente în magazinele locale. Interdicția Uniunii Europene privind utilizarea becurile cu halogen a intrat în vigoare la 1 septembrie, curent, scrie euronews.

Interdicția este destinată becurilor cu halogen standard, cum ar fi cele în formă de pere, dar nu include şi becurile de halogen cu voltaj mic, cum ar fi cele găsite în lămpi de birou și proiectoare. Companiile care produc becuri cu halogen vor avea totuşi răgaz să-şi vândă stocurile existente.

 

Stânga: Becurile eliminate treptat în 2018. Dreapta: Lămpile care încă sunt valabile.

Interdicția UE urma să înceapă acum doi ani, dar a fost amânată pentru a oferi consumatorilor mai mult timp să treacă la folosirea becurilor LED.

De ce sunt interzise becurile cu halogen?

Becurile LED sunt considerate metode alternative ecologice la cele cu halogen, deoarece „rezistă de la cinci până la zece ori mai mult și utilizează mult mai puțină energie electrică”, a declarat Comisia Europeană într-o declarație.

Un studiu din 2013, realizat de UE, a constatat că trecerea de la o lampă cu halogen la una LED, ar permite oamenilor să economisească aproximativ 115 € anual – luând în considerare consumul mai mic de energie eletrică și durata de rezistență mai mare.

Același studiu a constatat că, dacă europenii vor folosi numai becuri LED, electricitatea economisită va fi egală cu consumul de energie electrică din Portugalia pe o perioadă de cinci ani – și anume o reducere de 3,4 milioane tone de emisii de CO2 în fiecare an.

Potrivit Comisiei Europene, utilizarea becurilor LED ar contribui și la reducerea semnificativă a deșeurilor, consumatorii având nevoie de mai puține becuri pe an. Totodată, becurile LED noi sunt și reciclabile.

Australia, de asemenea, prevede să interzică vânzarea de becuri cu halogen până în 2020.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *