Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ „Un om foarte...uman”. În…

VIDEO „Un om foarte…uman”. În Federația Rusă a fost lansată o emisiune dedicată proslăvirii lui Putin

Televiziunea națională din Federația Rusă Rossiya-1 a lansat o nouă emisiune, dedicată în totalitate proslăvirii președintelui rus, Vladimir Putin. Emisiunea – denumită „Moscova. Kremlin. Putin” – a debutat duminică, 2 septembrie, în timp ce protestele față de reforma pensiilor au cuprins întreaga țară. 

„Dragostea lui Vladimir Putin față de copii” și „fizicul excepțional” au fost două dintre subiectele discutate în primul episod al emisiunii, difuzat în premieră duminică, pe Rossiya-1, la doar câteva ore după ce mii de oameni din întreaga țară au protestat împotriva reformei sistemului de pensii, transmite Euronews.

Reforma „nepopulară”, care a lovit în popularitatea lui Putin, a fost doar menționată în cadrul emisiunii, accentul fiind pus pe faptul cât de mult a lucrat Putin până în ultimul moment, pentru a ajunge la un compromis.

Reforma pensiilor prevede ca vârsta minimă de pensionare în Federația Rusă să crească de la 55 la 60 pentru femei și de la 60 la 65 pentru bărbați. Potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, bărbaţii din Rusia au o speranţă de viaţă de 66 de ani. Asta ar însemna că după o viaţă muncită le-ar mai rămâne în medie, doar un an de pensie.

90% dintre ruși sunt împotriva acestei reforme, iar 50% sunt dispuși să participe la un protest suplimentar, potrivit unui sondaj al Centrului Levada din Moscova. De când a fost propusă reforma, ratingul lui Putin a căzut cu 10 puncte, potrivit sondajului.  

Săptămâna trecută, într-o adresare televizată, Putin și-a asumat responsabilitatea pentru reformă și a avertizat populația că aceasta este necesară pentru a evita colapsul economic.

„El este o persoană foarte umană”

Emisiunea s-a concentrat, în schimb, asupra recentei vacanțe a lui Putin în Siberia. A fost prezent în studio și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, care a oferit detalii despre „aventura” lui Putin.

„Natura acolo este sălbatică, sunt urși. Dar bodyguarzii au fost înarmați într-o manieră adecvată, pentru orice eventualitate. Dacă un urs îl vede pe Putin, el se va comporta în modul corespunzător, doar nu este idiot”, a explicat Peskov în studio, adăugând că până și un animal sălbatic nu poate face abstracție de funcția lui Vladimir Putin.

Despre calitatea umană a lui Putin, referindu-se la iubirea lui pentru copii, Peskov a declarat: „Are o atitudine foarte umană, sinceră, față de copii. Așa ceva nu se poate simula. Dar Putin nu iubește doar copiii. El iubește, în general, oamenii. Este un om foarte uman”. 

Noua emisiune vine pe fondul unor sondaje recente de opinie, care indică o scădere drastică de încredere în Vladimir Putin, după suportul lui pentru planul guvernului rus de a majora vârsta de pensionare

Vladimir Putin a anunţat că vârsta de pensionare pentru femei va crește de la 55 la 60, în loc de 63, aşa cum anunţase iniţial. Totuşi, pentru bărbaţi, rămâne aceeaşi creştere de 5 ani, până la vârsta de 65 de ani.

Sindicatele au avertizat că mulţi nu vor trăi suficient de mult pentru a obţine o pensie, mai ales acum odată cu majorarea vârstei de pensionare. Potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, bărbaţii din Rusia au o speranţă de viaţă de 66 de ani. Asta ar însemna că după o viaţă muncită le-ar mai rămâne în medie, doar un an de pensie.

Foto: Rossiya-1