Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE se pregătește de summitul…

UE se pregătește de summitul din 30 septembrie pentru a da undă verde planurilor energetice de urgență. Lista propunerilor care ar putea fi adoptate

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană vor încerca să aprobe noi măsuri la nivelul întregului bloc pentru a reduce creșterea prețurilor la gaz și energie în cadrul unui summit de urgență programat pentru 30 septembrie, după ce Bruxelles-ul a anunțat propunerile în această săptămână, transmite Reuters.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să dezvăluie un pachet de măsuri menit să protejeze persoanele și întreprinderile de creșterea costurilor la energie, care alimentează o inflație record, împiedică activitatea industrială și provoacă facturi vertiginoase gospodăriilor, înainte de iarnă.

Ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, a declarat marți că miniștrii energiei din țările UE vor organiza un summit de urgență pe 30 septembrie, oferind țărilor posibilitatea de a semna propunerile UE – și de a depăși diviziunile dintre țări cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda criza.

„Tocmai am convocat un alt Consiliu Energetic extraordinar pentru a discuta propunerile Comisiei de abordare a prețurilor ridicate la energie”, a spus Sikela.

Un proiect al propunerilor Comisiei, văzut marți de Reuters, ar impune un plafon de 180 de euro pe megawat oră asupra veniturilor pe care le pot obține generatorii fără gaz din vânzarea energiei electrice și ar forța firmele de combustibili fosili să-și împartă profiturile excedentare.

Proiectul de document ar impune, de asemenea, o taxă asupra profiturilor extraordinare pe care companiile de petrol, gaze, cărbune și rafinare le obțin din creșterea prețurilor la energie în anul fiscal 2022. Taxa ar fi de 33% din profiturile excedentare ale firmelor – definite ca profituri care depășesc 20% din profiturile lor impozabile medii din ultimii trei ani fiscali.

Guvernele țărilor UE ar trebui să cheltuiască banii rezultați în măsuri pentru a ajuta consumatorii și companiile care se confruntă cu facturi vertiginoase la energie.

De asemenea, țările ar trebui să-și reducă consumul de energie electrică cu 5% în timpul orelor în care prețurile la energie electrică ajung la vârf, se arată în proiect.

Propunerile Comisiei vor da startul în două săptămâni de negocieri intense, în care cele 27 de țări membre ale UE vor încerca să redea propunerile în legi finale pe care să le aprobe cu toții.

Diplomații UE spun că există un sprijin larg pentru plafonul de venituri pentru generatoarele care nu sunt pe gaz, precum și planuri de a impune reduceri ale cererii de energie electrică. Dar țările sunt împărțite în privința altor idei – inclusiv a unui plafon de preț al gazelor, care nu a fost inclus în proiectele de propuneri ale Comisiei.