Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE a trimis Ucrainei peste…

UE a trimis Ucrainei peste 77 de mii de tone de ajutoare umanitare de la începutul războiul – președinta Comisiei Europene

Uniunea Europeană a trimis Ucrainei peste 77 000 de tone de ajutoare umanitare de când a început în februarie invazia rusă asupra acestei țări, a anunțat marți, 27 decembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Din februarie, UE a trimis peste 77 000 de tone de ajutor în Ucrainei. Acestea includ provizii vitale, precum medicamente, alimente, articole pentru casă”, a menționat Von der Leyen pe Twitter.

De asemenea, președinta Comisiei Europene a precizat că UE a mai oferit Ucrainei vehicule de stingere a incendiilor și spitale mobile. „Solidaritatea cu Ucraina nu face decât să crească”, a remarcat Ursula von der Leyen.

„Pe 24 februarie, forțele armate ruse au lansat o invazie pe scară largă în Ucraina. Ca urmare a acestei agresiuni neprovocate și nejustificate, părți importante din teritoriul Ucrainei constituie în prezent zone de război pe care multe persoane sunt nevoite să le părăsească.

UE susține ferm și unitar Ucraina și și-a intensificat sprijinul politic, umanitar, financiar și militar acordat acestei țări. 

În același timp, Comisia Europeană cooperează îndeaproape cu țările învecinate Ucrainei, pentru a le ajuta să ofere protecție oamenilor care fug din calea invaziei”, se arată într-un mesaj al Comisiei Europene.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.

Statele europene și America au condamnat atacul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. UE a aprobat până acum nouă pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, care au afectat exporturile, finanțele și alte domenii importante pentru economia rusă.

În al nouălea pachet de sancțiuni, aprobat la începutul lunii decembrie, UE a anunțat despre inițierea procedurii de suspendare a licențelor de difuzare în Europa a canalelor rusești de televiziune NTV/NTV Mir, Russia-1, REN-TV și Pervîi Canal, care promovează propaganda de război a Kremlinului. Decizia a fost luată la aproape 10 luni de război.

„Aceste canale se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și au fost utilizate de aceasta pentru acțiunile sale continue și concertate de dezinformare și propagandă de război, care legitimează agresiunea Rusiei și subminează sprijinul pentru Ucraina.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, aceste măsuri nu vor împiedica respectivele canale mass-media și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri”, potrivit Consiliului European.