Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski dorește…

Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski dorește dizolvarea Curții Constituționale

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus la Rada Supremă un proiect de lege „Cu privire la restabilirea încrederii publice în procedurile constituționale”, care propunedizolvarea întregii componențe a Curții Constituționale a Ucrainei, scrie Hromadske.

Șeful statului propune să recunoască decizia Curții Constituționale a Ucrainei din 27 octombrie 2020 ca „nulă (fără a crea consecințe juridice), adoptată de judecătorii Curții Constituționale a Ucrainei în condițiile unui real conflict de interese”.

Sesizată de 50 de deputaţi proruşi, Curtea Constituţională a anunţat miercuri că a anulat o parte din legile anticorupţie în vigoare de mai mulţi ani, considerându-le prea severe.

Ea a suprimat în special responsabilitatea penală pentru oficialii care se fac vinovaţii de informaţii false în declaraţiile de avere, un delict pasibil până în prezent de o pedeapsă de doi ani de închisoare; a suspendat accesul la totalitatea declaraţiilor de avere publicate online şi a redus prerogativele Agenţiei guvernamentale responsabile de controlul acestor documente.

Această decizie a avut un puternic răsunet în Ucraina. În cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, convocat de urgenţă joi, Zelenski a calificat-o drept „ameninţare pentru securitatea naţională”, cerând pregătirea a noi proiecte de lege anticorupţie şi anchetarea circumstanţelor în care a fost luată decizia respectivă.

Asrfel, Zelenski propune demiterea tuturor judecătorilor care au luat această decizie și începerea procesului de selectare a altora noi. Zelenski vrea, de asemenea, să restituie formularea Legii privind prevenirea corupției și a Codului penal, care erau în vigoare înainte de decizia Curții Constituționale.

Potrivit notei explicative, Zelenski consideră că adoptarea acestei legi va asigura respectarea ordinii constituționale în Ucraina și ireversibilitatea cursului european al Ucrainei, va preveni corupția în organele guvernamentale și va consolida autoritatea Ucrainei pe arena internațională.