Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a interzis importul a…

Ucraina a interzis importul a 19 cărți din Rusia care conțin semne de propagandă

Foto: augsburger-allgemeine.de

Material de pe Hromadske
Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Televiziune și Radiodifuziune (Goskomteleradio) a refuzat eliberarea autorizațiilor de import în Ucraina din Rusia a încă 19 cărți care conțin semne de propagandă ale acestui stat.

Refuzul s-a bazat pe concluziile Consiliului de Experți al Comitetului de Stat pentru Analiza și Evaluarea Producției Editoriale. Semne de propagandă au fost depistate în mai multe cărți, apărute la Editura Альпина Паблишер din Moscova. În special, cartea consultantului de afaceri Serghei Bekhterev „Cum să lucrezi în timpul orelor de lucru: reguli pentru a învinge haosului din birou”, care este scrisă în baza exemplelor de lucru ale structurilor de forță din Federației Ruse.

Nu a fost eliberată autorizație nici pentru importul cărții lui Igor Namakonov „Antrenarea creierului: Cum să te pregătești pentru decizii originale”, în care este scris, că „Rusia este o țară minunată care uimește, iar noi, cetățenii ei, suntem oameni minunați”.

Nu a fost permis nici importul cărții „Bucătăria georgiană: dragostea are gust”, scrisă de jurnalista Nino Bilihodze, deoarece comentariile la ea sunt scrise de unele persoane din Rusia, în privința cărora Ucraina a introdus sancțiuni.

De asemenea, nu se va răspândi în Ucraina nico cartea Nataliei Malinovskaya „Jurnalul unei vrăjitoare adevărate”, care este promovată de televiziunile propagandistice rusești.

Totodată, nu vor fi introduse în Ucraina o serie de cărți pentru copii și cărți ale autorilor din perioada sovietică, în prezentarea grafică a cărora sunt utilizate simbolurile comuniste.

De asemenea, în magazine nu va apărea cartea lui Martin Doherty „A Dark History: Vikings: Raiders, Pillagers, Explorers and Traders – the Truth Revealed”, în care faptele sunt falsificate, iar monumentele culturale ale epocii Rusiei Kievene sunt numite rusești.

Anul trecut, în Ucraina a fost interzisă introducerea unui manual, în care se afirmă că Kievul a fost capitala Rusiei.

Reamintim, în ianuarie 2017 a intrat în vigoare Legea „Cu privire la modificarea unor legi ale Ucrainei privind restricționarea accesului pe piața ucraineană a producției editoriale străine cu conținut anti-ucrainean”. Conform legii, în Ucraina nu poate fi introdusă producția editorială care este orientată spre lichidarea independenței Ucrainei, schimbarea prin violență a ordinii constituționale, încălcarea suveranității și integrității teritoriale a statului, subminarea securității acestuia, preluarea ilegală a puterii în stat etc.

Foto: augsburger-allgemeine.de