Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Topul țărilor cu cea mai…

Topul țărilor cu cea mai mare rată de vaccinare anti-Covid. Cum a reușit Israelul să vaccineze 1 milion de oameni și Franța doar 138

Israelul a vaccinat deja anti-Covid peste un milion de oameni, având cea mai mare rată din lume. În același timp, eforturile globale de imunizare se intensifică, transmite digi24, care citează BBC News

România, locul 15 în lume la rata de vaccinare

Israelul are o rată de 11,55 vaccinuri la 100 de persoane, fiind urmat de Bahrain, cu o rată de 3,49 și Marea Britanie, cu 1,47, potrivit site-ului care centralizează datele globale, afiliat Universității Oxford. Prin comparație, Franța a vaccinat doar 138 de persoane până la data de 30 decembrie, potrivit BBC News, citat de digi24.ro.

România se afla, pe 1 ianuarie, pe locul 15 privind rata de vaccinare.

Topul țărilor cu cea mai mare rata de vaccinare anti-Covid
Topul țărilor cu cea mai mare rata de vaccinare anti-Covid FOTO: captură Our World in Data

Peste 1,8 milioane de oameni din toată lumea au murit de Covid-19.

Cifrele comparative privind vaccinarea sunt centralizate de Our World in Data, care contabilizează numărul de persoane care au primit o primă doză de vaccin. Cele mai multe vaccinurilor aprobate până acum necesită două doze, administrate la intervale mai mari de o săptămână.

SUA este departe de obiectivul de a vaccina 20 de milioane de oameni până la sfârșitul anului 2020, doar 2,78 milioane primind o primă doză până la 30 decembrie.

Între timp, India face simulări pentru campania de vaccinare care va începe, cel mai probabil săptămâna viitoare.

De ce este Israelul cu atât de mult înaintea altor națiuni

Israelul a început vaccinările pe 19 decembrie și administrează câte 150.000 de doze pe zi, prioritate având persoanele de peste 60 de ani, cele vulnerabile din cauza sănătății precare și, bineînțeles, personalul medical.

Și-a asigurat aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech în urma negocierilor pe care le-a avut chiar la începutul pandemiei. Acum, contactează persoanele cu acces prioritar la vaccin prin intermediul sistemului asistență. Prin lege, toți israelienii sunt obligați să se înregistreze la un furnizor se servicii medicale recunoscut de stat.

Israelul a subdivizat transporturile de vaccin Pfizer, care trebuie păstrat la -70 de grade Celsius, a declarat ministrul Sănătății, Yuli Edelstein. Asta înseamnă că loturi mai mici de vaccin pot fi trimise către comunități îndepărtate.

Primul ministru Benjamin Netanyahu spune că Israelul ar putea ieși din pandemie încă din februarie. În prezent, țara se află la al treilea interval de lockdown.

De ce a rămas Franța în urmă

În primele trei zile ale campaniei sale de vaccinare, care a fost lansată pe 27 decembrie, Franța a vaccinat mai puțin de 100 de persoane. Prin comparație, Germania a administrat peste 130.000 de vaccinuri până la sfârșitul lunii decembrie.

UE a fost mai lentă decât Marea Britanie sau SUA în ceea ce privește aprobarea vaccinurilor. Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare pentru cele 27 de state membre ale UE, și-a dat acordul pentru vaccinul Pfizer pe 21 decembrie, în timp ce Marea Britanie l-a aprobat pe 2 decembrie, iar SUA, pe 11.

Blocajul din Franța este generat și de scepticismul larg răspândit cu privire la vaccinare. Un sondaj arată că doar 40% dintre francezi ar fi dispuși să primească vaccinul.

În China, 80% din populație vrea să fie vaccinată, 77% în Marea Britanie și 69% în SUA.

La începutul acestei săptămâni, ministrul francez al Sănătății a justificat ritmul lent al vaccinărilor spunând că autoritățile au decis să îl administreze în azile și să nu-i pună pe bătrâni să meargă la centrele de vaccinare. Președintele francez Emmanuel Macron vrea ca procesul să fie urgentat: „Nu voi permite lentoarea fără motive întemeiate”.

Ce se întâmplă în India

India organizează un exercițiu național pentru programul său de vaccinare și spune că vrea să vaccineze 300 de milioane de oameni până la jumătatea anului.

Campania Indiei se bazează pe produsul Oxford-AstraZeneca, care a fost recomandat de un grup guvernamental. Acest vaccin nu necesită aceeași depozitare la temperaturi extrem de scăzute ca vaccinul Pfizer, iar acest lucru îi convine mai mult Indiei.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca este cunoscut sub numele de Covishield în India. Un alt vaccin, dezvoltat de Bharat Biotech, așteaptă aprobarea autorităților medicale indiene.

Covid-19 a ucis aproape 150.000 de oameni în India, țară care înregistrează aproximativ 10 milioane de infectări.