Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Telefoanele mobile vor fi interzise…

Telefoanele mobile vor fi interzise în școlile din Franța, inclusiv în pauze

Kate Moore și Morgan Dynda din S.U.A. concurează la Campionatul de texte LG Mobile Worldcup din New York, 14 ianuarie 2010. REUTERS/Mike Segar

Deputaţii francezi au adoptat joi, 7 iunie, un proiect de lege care interzice complet folosirea telefoanelor mobile în şcolile şi liceele din ţară, odată cu începerea noului an școlar. Legea, care era o promisiune de campanie a preşedintelui Emmanuel Macron şi mai trebuie adoptată şi de Senat, a fost denunţată drept „cosmetizare” de opoziţie, relatează AFP, citat de Agerpres.

A fi deschişi la tehnologiile viitorului nu înseamnă că trebuie să le acceptăm toate utilizările, a subliniat ministrul Educaţiei, Jean Michel Blanquer, evocând „utilizări nepotrivite” a dispozitivelor, precum hărţuirea, consultarea site-urilor pornografice sau dependenţa de ecrane.

Folosirea telefoanele mobile în timpul orelor a fost interzisă de „Codul Educațional” începând cu anul 2010, dar noua lege interzice folosirea lor şi în pauze. Excepţie va face utilizarea „pedagogică” a telefoanelor sau în cazul copiilor cu dizabilităţi.

Cu toate acestea, propunerea a fost criticată dur de către o parte din deputați. Frédéric Reiss, fost profesor de matematică și deputat Les Républicains (LR) din regiunea Bas-Rhin, a declarat că legea nu este necesară și că problema ar putea fi rezolvată prin „simpla comunicare”  în școli, scrie the Connexion. Colegul său, Patrick Hetzel, de asemenea un deputat al LR și fost director universitar și profesor universitar, a numit propunerile „o batjocură”.

Cu toate acestea, ministrul francez al Educației a apărat propunerile, argumentând că a existat o „diferență uriașă” între normele existente și schimbările propuse.

În prezent, doar o jumătate din școlile publice și liceele din Franța duc o politică oficială „fără telefon”.

Foto: Kate Moore și Morgan Dynda din S.U.A. concurează la Campionatul de texte LG Mobile Worldcup
 din New York, 14 ianuarie 2010. REUTERS/Mike Segar