Țara europeană care a autorizat utilizarea medicamentului Remdesivir pentru tratarea pacienților cu COVID-19

Remdesivir, primul medicament care a demonstrat o eficacitate relativă în cazul COVID-19, va fi autorizat în Elveţia pentru tratarea pacienţilor atinşi de această boală, în afara studiilor clinice, a anunţat joi institutul Swissmedic, potrivit Agerpres.
„Swissmedic, Institutul Elveţian pentru Produse Terapeutice, a decis să autorizeze provizoriu introducerea pe piaţă a Remdesivir. Un număr mai mare de pacienţi cu COVID-19 vor putea fi trataţi astfel”, a afirmat institutul într-un comunicat.
Institutul a luat această decizie după „o analiză a raportului riscuri/beneficii”, astfel că medicamentul, distribuit sub denumirea comercială “Veklury”, „poate fi utilizat fără autorizaţie în spitale elveţiene pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19″, în aşteptarea deciziei definitive de punere sau nu pe piaţă, se arată în comunicat.
Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, acest antiviral reprezintă prima terapie care a demonstrat o oarecare eficacitate în cazul pacienţilor internaţi pentru COVID-19 într-un studiu clinic de dimensiuni semnificative, chiar dacă efectul este considerat a fi unul modest.
Utilizarea de urgenţă a acestui medicament în spitale a fost autorizată de Statele Unite, apoi de Japonia. Europa ar trebui să autorizeze folosirea sa în curând. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat săptămâna trecută autorizarea unei „puneri pe piaţă condiţionate” a Remdesivir în cadrul Uniunii Europene pentru pacienţii grav bolnavi afectaţi de noul coronavirus.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.