Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Suedia și Finlanda și-au depus…

Suedia și Finlanda și-au depus cererile de aderare la NATO. Secretarul general al alianței: „Este un moment istoric”

Sursa foto: Reuters

Finlanda și Suedia au depus miercuri, 19 mai, cererile oficiale de aderare la alianța NATO, o decizie stimulată de invazia Rusiei în Ucraina, dar care se confruntă cu obiecții din partea Turciei în ceea ce privește procesul de aderare care se așteaptă să dureze doar câteva săptămâni, transmite Reuters.

Neutre pe toată durata Războiului Rece, decizia Suediei și Finlandei de a adera la NATO este una dintre cele mai semnificative schimbări în „arhitectura” de securitate a Europei din ultimele decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice din regiunea nordică după invazia Rusiei din 24 februarie.

„Acesta este un moment istoric, pe care trebuie să îl fructificăm”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei scurte ceremonii în care ambasadorii Suediei și Finlandei pe lângă alianță au înmânat scrisorile de solicitare a aderării la NATO, fiecare într-un dosar alb cu steagul național în relief.

„Salut călduros cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri, iar aderarea voastră la NATO va spori securitatea noastră comună”, a declarat Stoltenberg.

Odată depuse oficial candidaturile, țările nordice și numeroșii susținători ai acestora se confruntă acum cu luni incerte în care trebuie să depășească orice rezistență la candidaturile lor, toți cei 30 de membri ai NATO trebuind să aprobe extinderea alianței.

Ratificarea de către toate parlamentele aliate ar putea dura până la un an, spun diplomații.

Turcia și-a surprins aliații în ultimele zile spunând că are rezerve în legătură cu aderarea Finlandei și Suediei, afirmând că cele două țări adăpostesc persoane legate de grupuri pe care le consideră „teroriste” și atacând embargourile la exportul de arme impuse după incursiunea sa în Siria în 2019.

Stoltenberg a declarat miercuri că el crede că problemele ar putea fi rezolvate.

„Suntem hotărâți să lucrăm la toate problemele și să ajungem la concluzii rapide”, a declarat Stoltenberg, menționând sprijinul puternic din partea tuturor celorlalți aliați.

Țările speră că o ratificare rapidă de către SUA, prima putere a alianței, va contribui la facilitarea procesului de aderare, Casa Albă declarându-se încrezătoare că orice obstacol poate fi depășit.

Decizia de a căuta un loc sub umbrela NATO reprezintă un eșec pentru Moscova, războiul din Ucraina declanșând exact genul de extindere a alianței la granițele Rusiei pe care aceasta a luat armele pentru a o împiedica.

Până în prezent, răspunsul Moscovei a fost neașteptat de discret, după ce anterior a avertizat asupra unor măsuri de natură „tehnico-militară” și a avertizat că ar putea desfășura arme nucleare în exclava sa europeană Kaliningrad în cazul în care țările se vor alătura.

Președintele Vladimir Putin a declarat luni că aderarea Suediei și Finlandei la NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, dar a avertizat că Moscova va răspunde dacă alianța occidentală va spori infrastructura militară în noile țări nordice.