Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA vor primi 100 de…

SUA vor primi 100 de mii de refugiați ucraineni care fug din calea războiului

Imagine-simbol

Statele Unite vor primi până la 100 000 de refugiaţi ucraineni şi alte persoane care fug de agresiunea Rusiei în Ucraina, a anunţat un înalt oficial american, transmite de CNN.

„Pentru a îndeplini acest angajament, luăm în considerare întreaga gamă de căi legale către Statele Unite”, a spus oficialul, referindu-se la programul pentru acceptarea refugiaţilor din SUA, liberarea condiţionată, precum şi la vizele temporare sau de imigrare pentru SUA.

Casa Albă nu va trebui să ceară Congresului să extindă plafonul actual al refugiaţilor anuali – care este în prezent stabilit la 125 000 pentru anul fiscal 2022, deoarece este mai degrabă un „angajament pe termen lung” şi vor exista alte căi de intrare în SUA pentru mulţi dintre refugiaţii ucraineni, a mai precizat oficialul american.

„Încă avem o capacitate semnificativă din cifra de 125 000 de refugiaţi anual, deci în prezent nu ne imaginăm necesitatea de a depăşi această cifră”, a mai spus el.

Oficialul a explicat că administraţia lucrează la extinderea şi dezvoltarea de noi programe cu „accent pe primirea ucrainenilor care au rude în Statele Unite”.

Se va pune accent pe protejarea categoriilor vulnerabile, inclusiv membri ai comunităţii LGBTQI+, cei cu nevoi medicale, jurnalişti şi resortisanţi din ţări terţe.

„Deschizându-ne ţara acestor persoane, vom ameliora presiunea asupra ţărilor gazdă europene, care în prezent îşi asumă o responsabilitate foarte mare”, a adăugat oficialul.

Joi, 24 martie, este a 29-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse continuă bombardamentele în mai multe regiuni din Ucraina. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, principalele ținte ale trupelor ruse rămâne infrastructura militară și civilă din regiunile Kiev, Cernihiv și Harkov. Potrivit ONU, de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei și până în prezent, perioada 24 februarie – 23 martie, peste 3,6 milioane de oameni au părăsit Ucraina. Totodată, pe teritoriul Ucrainei zilnic sunt organizate coridoare manitare pentru evacuarea civililor din zonele grav afectate de război.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina