Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA și Marea Britanie au…

SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unui grup de hackeri ruși

Sursa foto: Reuters

Statele Unite ale Americii (SUA) și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de hackeri ruși cunoscut sub numele de Trickbot. Software-ul grupului este considerat unul dintre cele mai periculoase amenințări de securitate ale internetului, capabil să fure date financiare și să se răspândească în rețele, notează Reuters.

Departamentul Trezoreriei al SUA menționează că „în timpul perioadei de vârf a pandemiei de COVID-19 din 2020, Trickbot a vizat spitale și centre de asistență medicală, lansând un val de atacuri împotriva spitalelor din Statele Unite”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat într-un comunicat că Statele Unite și Marea Britanie „s-au angajat să folosească toate mecanismele disponibile pentru a se apăra împotriva amenințărilor cibernetice”. Oficialii britanici au salutat prima aplicare de acest fel a sancțiunilor împotriva „infractorilor cibernetici” și au spus că este doar „primul val” în „noua acțiune coordonată” împotriva unor astfel de grupuri.

„Acesta este un moment extrem de important pentru Marea Britanie și eforturile noastre de colaborare cu SUA pentru a perturba infractorii cibernetici internaționali”, a declarat Graeme Biggar, directorul general al Agenției Naționale de Criminalitate din Marea Britanie.

Deși software-ul rău intenționat al lui Trickbot nu a fost implementat de câțiva ani, indivizii din spatele acestuia rămân activi și încă par să lucreze împreună, potrivit lui Allan Liska, un analist de informații privind amenințările cibernetice.

Experții în securitate cibernetică consideră că operațiunile Trickbot par să fi fost preluate de grupul de hackeri, Conti. Atât Trickbot, cât și Conti au fost acuzați de autoritățile americane și britanice că au legături cu serviciile de informații rusești.