Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA intenționează să-și crească prezența…

SUA intenționează să-și crească prezența în Arctica, în timp ce Federația Rusă și-a sporit activitatea în regiune

Statele Unite intenționează să numească un ambasador pentru Arctica, reflectând importanța strategică și comercială în creștere a regiunii, pe măsură ce micșorarea teritoriului acesteia deschide noi căi maritime și resurse vaste de petrol și minerale, scrie Reuters.

Rusia a redeschis sute de site-uri militare din perioada sovietică în regiune, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o zi după vizitarea Arcticii, declarând că capacitățile ruse de acolo reprezintă o provocare strategică pentru alianța celor 30 de națiuni.

Invazia rusă asupra Ucrainei pe 24 februarie, pe care Moscova o numește „operație militară specială”, a sporit îngrijorările occidentale cu privire la ambițiile Rusiei în întreaga lume, notează sursa citată.

China, care se descrie ca un stat „aproape-arctic”, are, de asemenea, ambiții în regiune și a spus că intenționează să construiască un „Drum al Mătăsii Polar”. China monitorizează resursele minerale și noile rute de transport maritim, pe măsură ce calotele glaciare se retrag odată cu creșterea temperaturilor.

Într-o declarație de vineri, Departamentul de Stat al SUA a declarat că președintele Joe Biden plănuiește să ridice importanța zonei în Guvernul SUA prin nominalizarea unui ambasador pentru regiunea arctică, sub rezerva sfaturilor și consimțământului Senatului.

Încă nu se cunoaște cine va fi nominalizat.

„O regiune arctică care este pașnică, stabilă, prosperă și cooperantă are o importanță strategică critică pentru Statele Unite. Fiind una dintre cele opt națiuni arctice, Statele Unite s-au angajat de mult timp să ne protejeze securitatea națională și interesele economice din regiune, să combată schimbările climatice, să promoveze dezvoltarea durabilă și investițiile și să promoveze cooperarea cu statele arctice, aliații și partenerii” se mai arată în declarația Departamentului de Stat.

Cele opt națiuni arctice sunt Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Rusia și Statele Unite.